Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Кучми заявляють про процесуальні порушення з боку слідства


Адвокати колишнього Президента Леоніда Кучми Михайло Киселевич і Віктор Петруненко ставлять під сумнів автентичність записів, зроблених екс-майором Миколою Мельниченком на цифровий диктофон у кабінеті Кучми, і заявляють про можливість свідомих процесуальних порушень з боку слідства.

У поширеному від їхнього імені прес-релізі йдеться про те, що в матеріалах, наданих слідством захисту, остання фоноскопічна експертиза плівок Мельниченка датується 26 серпнем 2010 року, а експертизу, датовану осінню 2010 року, не надано зовсім.

«Ніякі інші надані нам матеріали не дають підстав робити висновок про те, що цифрові записи Мельниченка є автентичними і не зазнали ніякого втручання, а, навпаки, в наданих експертизах експерти заявили, що встановити в категоричній формі, чи зазнавали монтажу чи інших змін аудіозаписи, експертним шляхом неможливо. Відомо, що інші експерти у сфері фоноскопії взагалі вважають принципово неможливим встановлення автентичності цифрових записів», – заявляють адвокати.

За словами захисників Кучми, оскільки перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін в інтерв’ю журналу «Фокус» згадує про фоноскопічну експертизу плівок Мельниченка, що дійсно проводилася, то «слідство свідомо приховує від нас матеріали про справу». «Це чергове процесуальне порушення, яке обмежує можливість захисту й укотре створює враження упередженості слідства», – наголошується в заяві Киселевича та Петруненка.

В інтерв’ю «Фокусу» Кузьмін повідомив, що фоноскопічна експертиза підтвердила відсутність монтажу на плівках Мельниченка, і саме через це плівки поклали в основу обвинувачення Кучми. За словами першого заступника Генпрокурора, за результатами експертизи голоси, зафіксовані на аудіозаписах екс-майора, належать Кучмі, спікерові Володимиру Литвину, що екс-главі МВС Юрію Кравченку, екс-главі СБУ Леоніду Деркачу.

Плівки Мельниченка визнали речовим доказом у справі за обвинуваченням екс-президента Леоніда Кучми в перевищенні влади та службових повноважень, що призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
XS
SM
MD
LG