Доступність посилання

ТОП новини

Твори, листування й особисті речі Альфонса Мухи виставляють у чеській Остраві (огляд культурних подій у Європі)


Альфонс Муха
Альфонс Муха

Прага – Сьогодні в огляді культурних подій Варшава, Прага, Острава і Львів. У Домі мистецтв найбільшого східно-чеського міста Острави та у Львові відкрились виставки відомого майстра європейського модерного мистецтва Альфонса Мухи. А Прага і Варшава великими концертами класичної музики та іншими культурними акціями вшанують пам’ять загиблих минулого року в авіакатастрофі неподалік російського Смоленська.

Найбільший, найвизначніший, неперевершений – ці епітети ще при житті не раз доводилось чути чехові, уродженцю маленького містечка Іванчиці Альфонсові Мусі. Сам доволі скромний і невибагливий Альфонс Муха прагнув тільки одного: мати час і умови працювати, а ще домогтись визнання, щоб можна було батькові додому написати, що кошти на прожиття вже не потребує, бо вміє заробляти сам.

Альфонс Муха увійшов до історії мистецтва як найбільший представник чеської сецесії – вишуканого, елегантного і всеосяжного стилю, який опанував Європу на початку 20-го століття. Та вперше слава до Мухи прийшла не вдома, а в Парижі, який тоді диктував мистецьку моду. Замовлення створити плакати для Сари Бернар – найвідомішої актриси тоді найвідомішого паризького театру «Ренесанс» («La Renaissance») розкрили на повну силу дар Мухи – блискучого рисувальника і тонкого колориста, але також митця, який відчував потреби свого часу. Тип жінки – романтичної і водночас провокативної й таємничої, створений Альфонсом Мухою, захопив його сучасників і пережив століття.

«Зачекайте, повернусь…»

Нині, на початку 21-го століття творчість Альфонса Мухи притягає з такою самою силою, як за життя. На виставці, що відрилась в остравській Галереї мистецтв, представлено 140 творів Альфонса Мухи, розповіла Радіо Свобода Яна Шрубаржова.

«Більшість творів нам позичила Фундація Альфонса Мухи, частина походить з чеських музеїв, а також із приватних збірок, – каже вона. – Значна частина експозиції – це фотографії, зокрема, вперше в Чехії представлені фото, які робив сам Муха. На виставці, крім малярських творів і плакатів, можна побачити також особисті речі».

На одній із записок, які любив повсюди залишати друзям і яка представлена на виставці, Альфонс Муха просить: «Зачекайте, повернусь…» І він повернувся. Чеська виставка співзвучна із виставкою плакатів Альфонса Мухи, яка цього тижня відкрилась у Львівському музеї етнографії й художнього промислу в рамках програми «Французької весни у Львові».

«Смоленський реквієм» у Празі й Варшаві

Празький симфонічний оркестр належить до найвідоміших музичних колективів у Європі. Свій високий авторитет також здобув чутливим ставленням до важливих подій у світі.

Саме празький симфонічний кілька днів тому присвятив благодійний концерт жертвам землетрусу в Японії.Цієї суботи празькі музиканти долучаються до своїх польських колег і гратимуть на концерті в пам’ять першої річниці загибелі польського урядового літака в Росії.

Концерти під назвою «Смоленський реквієм» відбудуться також у Варшаві й багатьох інших містах Польщі.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG