Доступність посилання

ТОП новини

Експрес «Київ-Бориспіль» влада хоче збудувати за китайські гроші


Київ – Швидкісне залізничне сполучення Київ – аеропорт «Бориспіль» з’явиться до кінця 2013 року і обійдеться у майже чотири мільярди гривень, повідомляє Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами. Кошти на це український уряд позичить у Китаю, підрядником буде одна із китайських корпорацій. Угоду про це сторони мають підписати 18 квітня у Пекіні. Утім експерти та представники парламентської опозиції запевняють, що вартість проекту завищена, а умови невигідні.

Швидкісна електричка долатиме відстань від вокзалу «Київ-Пасажирський» до аеропорту Бориспіль за 41 хвилину, квиток на неї коштуватиме спершу в еквіваленті 5, а згодом 10 доларів. Вона йтиме діючою залізничною колією до Борисполя, звідки буде прокладена окрема гілка до терміналів аеропорту.

Вже в перший рік цим маршрутом скористаються понад 12 мільйонів пасажирів, і це дасть змогу розвантажити автостраду Київ-Бориспіль та зробити транспортне сполучення з аеропортом безперебійним, зазначає голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів.

«Аргументи на користь цього проекту: дуже вигідні умови фінансування, кредит на 15 років. І це буде перший масштабний інфраструктурний проект, який буде самоокупним, і реалізованим не бюджетним коштом. До того ж, за час підготовки проекту до реалізації ми зменшили кошторис удвічі», – зауважив Владислав Каськів.

За словами урядовця, Кабінет Міністрів уже ухвалив постанову про надання державних гарантій за цим кредитом, оскільки розпорядником коштів проекту «Повітряний експрес» буде спеціально створене державне підприємство.

Шанси встигнути до Євро-2012 залишаються?

Однак генеральним підрядником будівництва стане Китайська національна корпорація машинобудівної індустрії та генеральних підрядів, відома як «СМСЕС». Вона має досвід проектів такого масштабу різних країнах і зможе забезпечити високу якість робіт в Україні, запевнила представник корпорації Ольга Ющенко.

«Сподіваємося, що компанія «СМСЕС», яка здійснить перший свій проект в Україні – будівництво під ключ залізничного сполучення Київ – аеропорт Бориспіль – відкриє дорогу китайським компаніям. І це буде перший з низки успішних китайських проектів в Україні», – каже Ольга Ющенко.

Українські урядовці називають терміном запуску нової залізничної гілки 2013 рік, але не виключають, що вдасться встигнути до Євро-2012. Утім, Владислав Каськів не зміг вказати, якою буде українська частка працівників, обладнання та матеріалів у підготовці проекту. За його словами, всі деталі щодо повітряного експресу визначить фінансова угода, яку українська й китайська сторони підпишуть 18 квітня.

Вартість проекту завищена – Вінський

Член транспортного комітету Верховної Ради, б'ютівець Віталій Корж, погоджуючись із необхідністю «Повітряного експресу», але зазначає, що Україна має йти на контракт лише за умови, що вся робоча сила буде вітчизняною і Україна матиме не менше фінансового зиску від проекту, аніж іноземна сторона.

Зі свого боку, екс-міністр транспорту Йосип Вінський вказує на неприпустимість завищення вартості проекту та збільшення українського зовнішнього боргу.

«Якщо це позика під державні гарантії, в нинішніх умовах це є злочином. Варто залучати кошти на такі проекти у вигляді інвестицій. Проект не новий, переговори щодо нього ми вели з кількома інвесторами, – каже екс-міністр. – Я не розумію того проекту, який пропонують зараз. Адже він принаймні утричі дорожчий, аніж той, техніко-економічне обґрунтування якого ми розробили ще у 2008 році. Звідки такі суми, якщо там потрібно добудувати невеликий відрізок залізниці?»

Екс-міністр сумнівається й в окупності проекту. За його словами, за такого кошторису проекту реальна ціна квитка на електричку має дорівнювати собівартості авіаквитка до Сімферополя.

Рік тому керівник Південно-західної залізниці Олексій Кривошипін запевняв, що квиток на таку електричку має коштувати 10 гривень. Ще раніше, влітку 2008 року, збудувати цю залізничну гілку пропонувала японська компанія «Іточу» за 290 мільйонів доларів, тобто на третину дешевше від нинішнього проекту. Тоді «Мінтранс» відхилив її пропозицію, визнавши її надто дорогою.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG