Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі обурені зміною меморіальної дошки під російським Смоленськом


У Польщі повідомляють, що президент Броніслав Коморовський під час візиту до Росії 11 квітня не покладатиме квітів до імпровізованого меморіалу пам’яті жертв Смоленської авіакатастрофи через зміну напису на пам’ятній таблиці.

Тим часом у Росії губернатор Смоленської області заявив, що встановлена минулого року родичами загиблих меморіальна дошка на місці катастрофи літака польського президента під російським Смоленськом замінена за рішенням обласної адміністрації.

Замість таблички польською мовою тепер є інша, двома мовами, польською і російською. Але, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у новому варіанті нема напису, що загиблі летіли на пам’ятні заходи, приурочені до «70-ї річниці радянського геноциду в Катинському лісі над військовополоненими польськими офіцерами».

Первісну дошку встановили на камені, який відіграє роль тимчасового пам’ятника жертвам авіакатастрофи, родичі декого з загиблих приватним чином і без жодних офіційних узгоджень.

Польський урядовий Ту-154 розбився під Смоленськом рік тому. Загинули 96 осіб, у тому числі тодішній президент Польщі Лех Качинський. Польська делегація мала у Катині під Смоленськом узяти участь у заходах пам’яті поляків, яких розстріляли співробітники НКВС у 1940 році.
XS
SM
MD
LG