Доступність посилання

ТОП новини

Лавринович: новий виборчий закон буде готовий влітку


Новий виборчий закон може бути внесений до Верховної Ради до літа, заявляє міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Якщо динамічно відбуватиметься робота, я сподіваюся, що на початку літа, можливо всередині, можливо, вже на цій сесії побачити проект у парламенті. Принаймні, щоб восени за рік до початку виборчої кампанії в Україні ми точно мали закон, щоб це були єдині правила, які застосовуватимуть через рік, а не перед самим голосуванням (на виборах народних депутатів)», – сказав міністр.

За його словами, зараз ще тривають дискусії навколо законопроекту. Документ передадуть на експертизу міжнародним установам, в тому числі Венеціанській комісії. Після цього Президент України запропонує робочій групі розробити остаточний законопроект для розгляду в парламенті, заявив Лавринович.

Як повідомив міністр, законопроект передбачає, що половина складу Верховної Ради обиратиметься за пропорційною системою, тобто обиратимуться кандидати від політичних партій, а інша половина депутатів обиратиметься за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах. Для кандидатів від партій проектом передбачається п’ятивідсотковий виборчий бар’єр.

Лавринович поінформував, що законопроектом пропонується самовисунення кандидатів у мажоритарних округах. За його словами, також розробники пропонують встановити грошову заставу для кандидатів у депутати у розмірі 12 мінімальних заробітних плат. Крім того, передбачено, що грошова застава, внесена кандидатом, який не був обраний депутатом, перераховується до державного бюджети.

Крім того, у законопроекті передбачено, що в бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі не буде позиції «не підтримую кандидатів у народні депутати України від жодної політичної партії», а у бюлетені для голосування в одномандатному окрузі позиції – «не підтримую жодного кандидата».
XS
SM
MD
LG