Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія стурбована розширенням повноважень Януковича


Європейська комісія за демократію через право, більше відома як Венеціанська комісія, стурбована розширенням повноважень Президента України Віктора Януковича, заявив сьогодні журналістам у Страсбурзі секретар цього дорадчого органу Ради Європи Томас Маркерт.

Коментуючи підписаний Президентом України минулого тижня закон про центральні органи виконавчої влади, він заявив, що цей закон «виходить далеко за рамки» ухвали Конституційного Суду України від жовтня 2010 року про скасування змін до Конституції 2004 року.

За словами секретаря Венеціанської комісії, як їх наводить агентство «УНІАН», рішення про розподіл повноважень, їхнє розширення або звуження має визначатися Конституцією, а не ухвалюватися рішеннями Президента чи парламенту.

Маркерт також додав, що в Венеціанській комісії очікують уже найближчим часом отримати від України законопроект про вибори народних депутатів.

За його словами, як їх цитує агентство «Інтерфакс-Україна», з завершенням розробки цього законопроекту і його наданням Венеціанській комісії для розгляду «не можна зволікати», враховуючи, що парламентські вибори мають відбутися восени 2012 року, а законопроект має бути ухвалений за рік до проведення виборів.

Маркерт додав, що Венеціанська комісія зможе надати свої висновки в жовтні цього року в тому разі, якщо українська сторона передасть текст законопроекту до літа.
XS
SM
MD
LG