Доступність посилання

ТОП новини

Митний союз не завдасть Україні проблем – Путін


Україні не варто боятися проблем із іншими країнами у разі приєднання до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі, заявив російський прем’єр Володимир Путін сьогодні під час зустрічі в Києві зі своїм українським колегою Миколою Азаровим.

«Що стосується побоювань, про які ви говорили, пов’язаних з Митним союзом, то відносно самого Митного союзу і політики Митного союзу стосовно третіх країн я великих проблем не бачу, вони не повинні виникнути і не виникатимуть. Питання, звичайно, в тому, про що може домовитися Україна зі своїми партнерами в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом», – сказав Путін.

При цьому, за його словами, рівень митного захисту країн Митного союзу близько 10,5%, а рівень митного захисту України як члена СОТ – 4,5%. «У нас виникає побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена і зона вільної торгівлі з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде запитана на зовнішніх ринках, а ці товари можуть почати надходити з України на нашу митну територію. І в цьому разі нам доведеться запроваджувати захисні заходи», – сказав російський прем’єр.

При цьому він наголосив, що в ході переговорів про створення зони вільної торгівлі треба вести відкриту дискусію з усіх економічних питань. «Ми повинні про це говорити прямо і вчасно, і з відкритими картами працювати і з Україною, і з Росією, і з Казахстаном, і з Білоруссю, і з Європейським Союзом. Ми всі повинні карти відкрити і чесно подивитися, що у нас на столі. І лише таким чином можна знайти рішення, які будуть прийнятні для всіх», – сказав Путін.

За словами російського прем’єра, прямий виграш України від вступу до Митного союзу може скласти від 6,5 до 9 мільярдів доларів на рік.

Путін запросив Азаров до Москви 7 червня для участі в черговому засіданні Комітету з питань економічної співпраці, де також будуть представники Казахстану та Білорусі.
XS
SM
MD
LG