Доступність посилання

ТОП новини

Балога: Японія не скоротить свою участь в Чорнобильському фонді


Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога виключає скорочення Японією участі в Чорнобильському фонді «Укриття», незважаючи на ядерну кризу в цій країні.

«Японія бере участь у цій конференції. Вона як фінансувала, так і фінансує. Японія не знизить рівень своїх зобов’язань перед Україною. Це (події в Японії) тільки піднімає рівень проблематики», – сказав Балога.

Міністр зауважив, що Україна розраховує, що в ході Чорнобильської донорської конференції, яка відбудеться в Києві 19 квітня, буде зібрана більша частина коштів, що покриє дефіцит у 740 мільйонів євро, необхідних для перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему.

За словами Балоги, 19 квітня Україна оголосить про збільшення своєї частки в цьому фонді. Він не назвав суму, зауваживши тільки, що вона буде адекватною.

Міністр додав, що зараз завершується проектування і найближчим часом розпочнеться повномасштабне будівництво арки, вартість робіт оцінюється в 980 мільйонів євро, завершити їх планується 2015 року.

Крім того, розроблений проект будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2, завершити яке планується також 2015 року, вартість цих робіт оцінюється в 255 мільйонів євро.

Чорнобильська донорська конференція відбудеться в Києві 19 квітня, а 20-22 квітня – міжнародна конференція «Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього».
XS
SM
MD
LG