Доступність посилання

ТОП новини

У Києві заклали магнолієву алею під егідою ООН


Представники Організації Об’єднаних Націй садять дерева
Представники Організації Об’єднаних Націй садять дерева

Київ – 27 дерев магнолії висадили у середу представники Організації Об’єднаних Націй в українській столиці. Закладення «Зеленої Алеї ООН» відбулося в Ботанічному саду імені академіка Фоміна у рамках всесвітньої кампанії «Садимо дерева на благо планети». Як зазначили учасники акції, таким чином вони планують привернути увагу суспільства до проблеми вирубки лісів та – як наслідок – до кліматичних змін.

У закладенні «Зеленої алеї ООН» взяли участь представники десяти агенцій Організації Об’єднаних Націй, котрі працюють у складі системи ООН в Україні. Тому сьогодні відвідувачі Ботанічного саду імені академіка Фоміна мали змогу побачити чоловіків і жінок у ділових костюмах і з лопатами в руках, які садили дерева.

Координатор системи ООН Олів’є Адам
У такий спосіб ООН долучається до збереження довкілля і озеленення міст, каже Олів’є Адам, координатор системи ООН, постійний представник організації в Україні. Високопоставлені зелені активісти були в доброму гуморі і постійно жартували з приводу придатності класичного строю до весняної багнюки.

«Я, на жаль, не взяв своїх черевиків, – зауважив Олів’є Адам. – Але сподіваюсь, що ми сьогодні таки посадимо ці магнолії, а через 10 днів повернемось, щоб подивитись, як вони прижились»

ООН розширила магнолієву колекцію ботанічного саду на 5 різновидів

У світі гостро стоїть проблема збереження рідкісних видів магнолій, оскільки зі збільшенням міст і розвитком сільського господарства зникають лісові угіддя, де вони ростуть у дикій природі, говорить Роман Палагеча, куратор колекції магнолій ботанічного саду. За його словами, сьогодні садили як нові для саду різновиди тюльпанового дерева, так і такі, що ростуть тут уже давно.

«Висадити ті види, які вже були, тобто які ми виростили із насіння наших магнолій. І частково магнолії, які нам подаровані фундацією «Ів Роше», які займаються такою справою як «Висаджуємо дерева на благо планети», і мають на меті висадити 50 мільйонів дерев до 2014 року», – розповів куратор магнолієвої колекції.

Нині у ботанічному саду росте 65 видів тюльпанового дерева. За словами доглядачів саду, це найбільша в Україні колекція. Сьогоднішня акція збільшила її на 5 нових різновидів, зазначив Роман Палагеча.

За його словами, деякі саджанці приїхали 4 березня, коли земля була ще мерзла, тож їх висадили в оранжереї. Ці дерева уже відцвіли, на них з’явилося листя. Проте на деяких іще видно бруньки, тобто відвідувачі саду вже цього року зможуть побачити цвітіння нових дерев.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG