Доступність посилання

ТОП новини

Енергоефективна Європа навчить Україну економити?


Київ – Україна цього року вперше долучається до Європейського тижня енергоефективності, що його Єврокомісія започаткувала у 2005 році. Представники Євросоюзу переконані: годі чекати загальнодержавних заходів, майбутнє – за локальними ініціативами. У багатьох українських містах уже триває втілення низки проектів, спрямованих на теплозбереження та підвищення енергоефективності.

У Львові теплопостачання одного з басейнів здійснюється за рахунок використання енергії сонячних колекторів, діє 4 школи, які самі частково або й повністю забезпечують себе електроенергією. Такі проекти є й в інших українських містах, зокрема, у Луцьку та Кам’янці-Подільському. У Свердловську на Луганщині займаються покращенням теплоізоляції будівельних об’єктів соціальної сфери, серед яких – дитсадки і лікарні.

Співпраця з установами Європейського Союзу щодо енергоменеджменту має на меті привити українцям нове бачення: не чекати ініціативи згори, а пропонувати щось самим, зауважує Анатолій Копець, виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України.

«Тому що давно уже слід було прозріти і почати робити так, як працюють наші європейські сусіди: знижувати не ціну на енергію, а обсяги спожитої енергії в рази», – наголошує він.

Бути амбітними й шукати порозуміння з владою на різних рівнях радить українським громадським ініціативам голова директорату відділу енергетики, транспорту та навколишнього середовища ЄС Ганс Рейн. І додає. що Євросоюз у свою чергу обіцяє підтримувати проекти щодо енергоефективності. «Ми завжди раді фінансувати дослідження, які викривають існуючі проблеми і способи їх вирішення», – зазначив Ганс Рейн.

Представник Мінбуду: на державному рівні – курс на енергозбереження

Особливістю України є те, що вона більше, ніж інші республіки Радянського Союзу, була інтегрована в єдиний народногосподарський комплекс, каже Микола Пашкевич, голова Національної агенції з питань дієвого забезпечення енергетичних ресурсів. За його словами, на території УРСР вироблялося понад 300 мільярдів кіловат-годин електроенергії, добувалося близько 200 мільйонів тонн вугілля, працювали найенергозатратніші галузі промисловості, тому перехід на нові технології потребує значних зусиль.

«Питання енергоефективності та енергозбереження є пріоритетними для держави, – наголошує Микола Пашкевич. – Ми відходимо від функції контролю і переходимо до функції пропаганди та популяризації».

Тим часом, як зазначив заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Віталій Шаповаленко, Мінбуд має намір найближчим часом розробити загальнодержавну програму на принципах приватно-державного партнерства і змістити акцент із модернізації підприємств теплоенергетики на зниження енергозатрат.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG