Доступність посилання

ТОП новини

Чи приживеться в Україні вітроенергетика?


Київ – Нині українці лише на 0.2 відсотка використовують вітрові потужності степів та передгір’їв. Тоді як мінімум 20 % потрібної споживачам електроенергії можна було б забезпечувати за рахунок вітряків. Які переваги та недоліки використання вітроенергетики та які є перешкоди на шляху її впровадження в Україні?

За оцінками експертів, використання вітрової енергії могло б сьогодні давати до 15 тисяч мегават, а це приблизно стільки ж, скільки сьогодні дають усі 15 атомних енергоблоків України.

Безпечні та чисті вітроелектростанції працюють в усьому світі

Технології отримання електроенергії за допомогою вітру дають реальні переваги, переконаний Богдан Соколовський, колишній радник Президента України з енергетичних питань. «Звичайно, це екологічно безпечно для землі і для людини, якщо вона живе 1,5-2 км. від вітрової електростанції, – запевняє експерт. – Від вітряків немає практично ніякої шкоди».

Водночас Богдан Соколовський наголошує, що вітряки можуть становити загрозу життю птахів. Крім того, вітрові електростанції, вважає енергетичний експерт, можуть заважати веденню сільського господарства.

Натомість експерт Національного екологічного центру Дмитро Хмара переконаний, що в Україні взагалі немає ніяких природних перешкод для будівництва вітряків. «Якщо є інвестор і є бажання побудувати вітровий парк, то в будь-якому регіоні країни можна знайти місце, яке не буде заважати птахам, – зазначає експерт. – Вітряки, крім того, не заважають сільському господарству. Вони можуть стояти посеред сільськогосподарських угідь і навколо них – це ж не атомна станція і не теплова станція, тому можна обробляти землю. Вітряки можна поєднувати з лісовим господарством, з садівництвом, і в усьому світі це працює».

Так, у Німеччині, яка відмовилась від розвитку атомної енергетики, нетрадиційні джерела дають більше електроенергії, ніж усі разом узяті німецькі АЕС.

В Україні ще немає чіткого механізму підключення і роботи вітроелектростанцій

Але в Україні, де природа цілком сприяє розвитку вітроенергетики, для того, щоб відкрити вітрову електростанцію необхідно пройти безліч процедур, говорить Валерій Боровик, голова правління альянсу «Нова енергія України». Якщо великі компанії ще можуть це зробити, то запустити невеличкі приватні вітрові електростанції майже неможливо.

«На сьогоднішній день одні проблеми. По-перше, треба зібрати дозволи для підключення в мережу, по-друге, місцеве обленерго, яке володіє мережею і може вас не підключити і створювати свої проблеми для цього, – наголошує Валерій Боровик. – По-третє, не відрегульована процедура, якщо ви будете виробляти більше енергії, ніж ви споживаєте. Вам держава не компенсує, немає процедури оплати цієї виробленої енергетики».

У сусідніх державах такий механізм працює, як для великих компаній, так і для приватних вітряків. У країнах західної Європи взагалі існує масштабна державна підтримка розвитку альтернативних джерел енергії. Українська ж енергетична стратегія пропонує до 2020 року продукувати лише 6% альтернативної енергетики, тоді як Європа ставить собі планку у 20%, зазначає енергетичний експерт Дмитро Хмара.

Вітер може дати енергетичну незалежність

Крім того, вітроелектростанції – це дешево. Якщо будівництво атомної станції в Україні може коштувати близько 6 мільярдів доларів, зазначає Дмитро Хмара, то будівництво вітрової станції такої ж потужності буде коштувати в 4 рази дешевше.

Вітряки, на відміну від усіх традиційних джерел енергії, не потребують палива, і це, на думку експертів, головна їхня перевага. Світових запасів нафти та газу, щороку стає дедалі менше, а ціна на традиційне паливо стає вищою. В Україні ж імпорт, зокрема газу, становить понад 60%. А вітер імпортувати не потрібно. Впровадження вітроенергетики, на думку експертів, дасть Україні таку необхідну їй енергетичну, а отже, і політичну незалежність.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG