Доступність посилання

ТОП новини

Сили Каддафі використовують касетні бомби – правозахисники


Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch стверджує, що лояльні лівійському лідерові Муаммару Каддафі сили використовують проти повстанців касетні боєприпаси. За даними американських правозахисників, щонайменше три гранати такого типу розірвалися в місті Місурата, де тривають запеклі бої.

Касетні боєприпаси оголошені поза законом у 56 країнах світу, які ратифікували Конвенцію про касетні боєприпаси (підписали конвенцію 108 держав). Водночас учасниками конвенції не є головні виробники чи власники найбільших запасів касетних боєприпасів, такі, як Росія, США, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль чи Бразилія. Ці боєприпаси вкрай небезпечні для мирного населення, оскільки під час вибуху вони викидають велику кількість менших зарядів, збільшуючи людські втрати.

Держсекретар США Гілларі Клінтон сказала, що раніше їй не повідомляли про застосування касетних бомб, але її «не дивує будь-що, на що здатні полковник Каддафі і його сили».

Лівійські офіційні особи заперечують факт застосування такої зброї. Представник лівійського уряду Муса Ібрагім заявив, що це неприпустимо «ані з моральної, ані з правової точки зору».
XS
SM
MD
LG