Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Фінляндії мають успіх консерватори і популісти


Результати підрахунку всіх голосів після закриття дільниць на парламентських виборах у Фінляндії в неділю свідчать, що перед ведуть, як і очікували, консерватори зі складу дотеперішньої владної коаліції, але націоналісти-популісти мають значні здобутки.

За цими даними, які наводить сайт Виборчої інформаційної системи Міністерства юстиції Фінляндії, на першому місці з майже 20,5 відсотками йде правоцентристська партія «Національна коаліція», яка була учасником дотеперішнього уряду.

Другою з більш як 19 відсотками йде досі опозиційна лівоцентристська Соціал-демократична партія Фінляндії.

На третьому ж місці з 19 відсотками – популістська партія «Щирі фіни», відома своєю націоналістичною й євроскептичною позицією.

Через прийнятий у Фінляндії спосіб розподілу мандатів, який враховує не тільки відсоток відданих голосів, а й кількість виборців в округах, «Національній коаліції» має відійти 44 місця, соціал-демократам 42 місця і «Щирим фінам» 39 місць із загалом 200.

У попередньому складі парламенту «Щирі фіни» мали 5 місць. Їхня підтримка від попередніх виборів 2007 року зросла вп’ятеро. За словами аналітиків, багато хто з фінів розчарувався в найбільших партіях, які в різних комбінаціях перебували при владі в країні кілька останніх десятиліть і, на думку виборців, втратили контакт із народом.

Ці дані ще не вважаються остаточними і будуть перевірені і затверджені наступними днями.

Тим часом вони означають, що новий уряд має формувати «Національна коаліція», і це буде неможливо без участі або соціал-демократів, або «Щирих фінів».

За словами оглядачів, такий результат дуже поганий для зони спільної валюти євро, якою користуються 17 країн ЄС, серед них і Фінляндія. Ідеться про необхідність надати величезну фінансову допомогу іншому членові зони, Португалії, рішення про що має бути одноголосне.

Водночас «Щирі фіни» прямо заявляють, що зроблять усе, щоб провалити надання допомоги Португалії, а соціал-демократи вимагають заново переглянути умови цієї допомоги. При цьому без такої допомоги Португалії криза в ній зашкодить усій зоні євро.
XS
SM
MD
LG