Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки Чорнобиля ще тривають – погляд з Ізраїлю


Наслідки Чорнобиля ще тривають – погляд з Ізраїлю

Єрусалим, 22 грудня 2000 - Внаслідок чорнобильської аварії потерпіло три з половиною мільйони людей, в тому числі мільйон двісті шістдесят тисяч дітей. В Ізраїлі проживає четвертий за чисельністю контингент жертв аварії – після України, Білорусі та Росії. Впродовж останніх десяти років понад сто українських дітей щорічно прибуває до Ізраїлю на курс оздоровлення на базі дитячого табору "Адассе неурі". Українським дітям допомагають Українське агенство та авіакомпанія "Каспіавіейшн". Готова до підписання угода між Єврейським національним фондом та Українським благодійним фондом Надії та тобра про щорічне оздоровлення в Ізраїлі ще ста українських дітей.

На жаль, уряд Ізраїлю мало що робить для репатріантів з країн СНД – жертв Чорнобиля. Центр здоров’я репатріантів, що діє як благодійна організація, вимушений своїми обмеженими силами компенсувати відсутність і необхідної поліклініки, і багатьох інших закладів. Директор Центру головний координатор ізраїльського проекту "Чорнобиль" доктор Семен Шапіро зазначає, що специфічних захворювань, спричинених Чорнобилем, не меншає, а збільшується. Це означає, що треба не тільки продовжувати, але й посилити увагу до тих, хто свого часу був наражений на радіацію. Особливо потребують уваги підлітки та молоді люди, ті, кому в момент аварії ще не виповнилося п’ятнадцять років. Вони мають перебувати під постійним медичним контролем. Проте в Ізраїлі тема наслідків опромінення малими дозами не популярна.

Залишаються безрезультатними також зусилля ліквідаторів Чорнобиля здобути певний статус. За короткий час з 730 ліквідаторів 24 померли. В ізраїльському місті Нагарія вже є цвинтар, який називають чорнобильським. Тим часом, благодійний центр "Чорнобиль" безкоштовно провадить обстеження пацієнтів, та відкрив пряму телефонну лінію з проблем Чорнобиля., де можна безкоштовно отримати кваліфіковану консультацію. Автор статті в газеті "Новсті нєдєлі" доходить висновку, що ще рано прощатися з Чорнобилем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG