Доступність посилання

ТОП новини

Дніпровська вода – політичний та економічний ефект


Дніпровська вода – політичний та економічний ефект

Симферополь, 29 березня 2001 - До Криму прийшла дніпровська вода. 28 березня було відкрито шлюзи Каховського водосховища. І цю подію на півострові називають політичною. Чому?

Цього разу дніпровська вода надходить до Криму на два тижні раніше запланованого терміну. Як пояснили в республіканському комітеті з водного господарства автономії, таким чином Кабінет міністрів крахував цьогорічні кліматичні умови в Криму. Обмеженість водних запасів через відсутність дощів на півострові може негативно вплинути на урожай 2001 року.

Щовесни вже 39 разів дніпровська вода надходить до посушливого Криму. З 1963 року, коли було збудовано Північнокримський канал, Дніпро є головним джерелом водних ресурсів півострова. Цього року на кримські поля дніпровська вода піде орієнтовно після 10 квітня. За рахунок неї зараз живуть найбільші кримські міста – Євпаторія, Севастополь, Симферополь, Ялта, Феодосія, Керч. Лише пізно восени шлюзи в Каховці знову зачиняються.

Прихід дніпровської води, хоч це й буває щороку, на півострові називають політичною подією. Щороку вона підкреслює пов’язаність півострова з материковою Україною. Дніпро забезпечує Крим водними ресурсами на 80%. Чи не тому цей факт був чи не найголовнішим аргументом у суперечці Києва з місцевими сепаратистами на початку 90-х років.

Утім, тепер не менше звертають уваги й на економічний момент присутності в автономії дніпровської води. За даними фахівців, урожайність зернових у степовому Криму з початком використання штучного зрошування зросла в кілька разів. А деякі представники міністерства АПК автономії переконані, що кримське сільське господарство повністю тримається на можливостях Північнокримського каналу. 400-кілометрова штучна ріка, що пронизує півострів із півночі на південь і зі сходу на захід, стала не тільки політичним символом соборності України, але й для кримської автономії – запорукою її економічного руху вперед.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG