Доступність посилання

ТОП новини

Економічні новини від Радіо Свобода


Економічні новини від Радіо Свобода

Київ, 23 березня 2001 — Визначальними питаннями, які необхідно вирішити перед підписанням політичної угоди між Кабінетом міністрів і більшістю Верховної Ради, перший віце-прем'єр Юрій Єхануров вважає необхідність узгодження з парламентською більшістю не тільки призначення, а й звільнення членів уряду, а також глав обласних держадміністрацій. Про це Ю. Єхануров повідомив на засіданні уряду. На його думку, невирішеним залишається також питання про назву документа, оскільки окремі фракції пропонують назвати його політичною угодою між урядом і парламентською більшістю, а не Верховною Радою. Окремі депутати пропонують, щоб документ з боку парламенту підписував не голова Верховної Ради, а координатор парламентської більшості або уповноважені представники цієї більшості.

Верховна Рада ухвалила Б’юджетний кодекс України. На основі кодексу відтепер буде формуватися Б’юджетна резолюція та б’юджет країни в цілому на наступний рік. Ним встановлюються засади б’юджетної системи України, структура, принципи, правові норми її функціонування, основи б’юджетного процесу і міжб’юджетних відносин та відповідальність за порушення б’юджетного законодавства. Кодексом встановлені єдині правила складання проектів б’юджетів в Україні та передбачено запровадження паралельного планування б’юджетів усіх рівнів. Детально виписується процедура складання, розгляду і затвердження і державного, і місцевих б’юджетів.

Верховна Рада затвердила прожитковий мінімум на цей рік у розмірі 311 гр. 30 коп. Нагадаю, на 2000 рік прожитковий мінімум був затверджений у розмірі 287 гр. на місяць.

Кабінет міністрів України затвердив проект закону про державну програму зайнятості населення на 2001–2004 роки. Програма, зокрема, передбачає створення впродовж цього періоду 1 млн. 300 тис. нових робочих місць, зменшення числа безробітних з 2,520 000 до 2,150 000 осіб.

Уряд України вживе заходів у боротьбі з "піратським виробництвом" оптичних носіїв і не допустить запровадження торговельних санкцій США. Про це заявив голова Державного департаменту інтелектуальної власності Микола Паладій. Зокрема, передбачається встановити жорсткий контроль за ввезенням на територію України полікарбонату, з якого виготовляються лазерні диски. Планується також розширити підрозділ у правоохоронних органах, який займається питаннями захисту інтелектуальної власності. Генеральна прокуратура на даний момент проводить експертизу компакт-дисків, поширених на території України, щоб з'ясувати, яка частина виготовляється в Україні, яка завозиться на її територію з інших країн.

Світовий Банк надасть Україні пільговий кредит у розмірі 120 млн. доларів США для фінансування процедури видачі державних актів на право приватної власності на земельні ділянки і формування системи реєстрації прав на нерухомість. Про це повідомив журналістам заступник міністра аграрної політики Роман Шмідт. Однією з умов надання даного кредиту є ухвалення Україною нового Земельного кодексу. У зв'язку з цим Р. Шмідт, посилаючись на главу аграрного комітету Верховної Ради Катерину Ващук, зазначив, що Земельний кодекс буде винесено на розгляд депутатів у другому читанні ще в березні цього року.

Потерпілим від катастрофічної повені в Закарпатті далі надходить гуманітарна допомога з-за кордону і з України. Нідерланди надали 5 потужних водяних насосів, кожний з яких здатен перепомповувати щохвилини понад 60 тонн води. Усього заплановано здійснити три авіарейси, якими до України з Нідерландів буде доставлено понад 40 тонн необхідного обладнання. Австрія надіслала до Закарпаття 2 пересувні мініелектростанції, водяні насоси, системи переливання крові, медикаменти тощо, всього на 400 тис. австрійських шилін¶ів. Компанія "Лукойл-Україна" надіслала в низку сіл Берегівського району Закарпаття гуманітарну продовольчу допомогу: 2 тонни м'ясних і рибних консервів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG