Доступність посилання

ТОП новини

Великий футбол чи велика політика


Великий футбол чи велика політика

Прага, 21 березня 2001 – Із приходом весни до української столиці повертається й великий футбол. На суботньому відбірковому матчі наступного чемпіонату світу з футболу 2002 року між збірними України і Білорусі, який відбудеться за будь-якої погоди на київському Олімпійському стадіоні, очікують аншлаг, а також великих політиків, вірогідно – президента України Леоніда Кучму, а може й білоруського "бацьку", хоча про приїзд Лукашенка ніхто нічого достеменно не знає, навіть у білоруському посольстві відмовчуються. Але до футболу це вже немає безпосереднього відношення. Тим часом більшу частину квитків на цю гру вже продано.

Напередодні матчу Україна – Білорусь низка агентств розповсюдила декілька вісток про можливий перехід українського "міланця" Андрія Шевченка до мадрідського "Реала" або навіть лондонського "Арсенала", бо, мовляв, президент АЦ Мілан Сільвіо Берлусконі не дуже задоволений грою українського бомбардира в останніх матчах його команди. Ці повідомлення, звичайно ж, схвилювали українських вболівальників, але сам Андрій поспішив їх заспокоїти, заявивши, що це лише газетні плітки, бо йому самому про це нічого не відомо і він готується допомогти збірній України заробити в двох березневих відбіркових матчах з Білоруссю і Уельсом повні шість очок. Хоча додав, що Мілан не є його останньою командою.

Прихильникам збірної України додає оптимізму ще й те, що в добрій кондиції інший ключовий форвард команди, "тотенгемець" Сергій Ребров, а також капітан національної команди, гравець лондонського "Арсенала" Олег Лужний. Звичайно, інтризі матчу сприяє й те, що за Білорусь виступають такі відомі київські динамівці, як Олександр Хацкевич і Валентин Белькевич – останній забив за "Динамо" чудовий гол під час минулонедільної гри першості України з криворізьким "Кривбасом". Та й відомо ще з радянських часів про непросте суперництво між головними тренерами цих збірних Валерієм Лобановським та Едуардом Малофеєвим. Останній запевняв напередодні журналістів, що його команда обере в Києві жорстку оборонну тактику і не дасть українцям розігнатися, тобто – грати в швидкий футбол. Лобановський же традиційно уникає журналістів – але це не означає, що його команда не готова до впертої боротьби, якою характеризуються матчі такого рівня.

Що стосується погоди, то виглядає, що вона вже й не така страшна для Олімпійського української столиці, бо нещодавно за ініціативи політика-бізнесмена і футбольного керівника Григорія Суркіса було закуплено спеціальне надувне покриття, саме для футбольного поля найбільшого київського стадіону. Його придбали за 100 тисяч фунтів в Уельсі, де доведеться незабаром, наступної середи, грати збірній України.

Не знати, як вплинуть на цей матч великі політики, бо добре відомо, що статистика присутності Леоніда Кучми на відповідальних матчах українських футболістів досить негативно впливає на їхні результати. Та й Лукашенко своєю безпосередньою близькістю до поля на матчах білоруських спортсменів також не відзначався якоюсь переможною харизмою. Тобто футболісти в суботу мусять розраховувати насампред на власні сили. Як і народи республік-сусідів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG