Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі розпочалася сесия парламенту, який поки не бажає призначати дату президентських виборів, що мають відбутися цього року


В Білорусі розпочалася сесия парламенту, який поки не бажає призначати дату президентських виборів, що мають відбутися цього року

Мінськ, 03 квітня 2001 - 2 квітня в Білорусі почалася сесія Національних зборів, нижня палата яких за Конституцією має призначити дату президентських виборів, які мусять відбутися до кінця вересня цього року. Проте до порядку денного сесії палати представників, попри намагання колишнього заступника глави президентської адміністрації, нині просто депутата Івана Пашкевича, так і не було внесено питання про вибори президента. Три депутатські групи написали звернення до керівництва палати з закликом розглянути це питання, але там заявили, що пропозиції не було висунуто за процедурою регламенту. Колишній головний президентський ідеолог Пашкевич запропонував створити робочу групу з питання підготовки постанови палати про дату виборів президента, але за це проголосувало лише 15 депутатів. Всього в палаті представників 110 місць, і завдяки другому туру повторних виборів, що відбувся в неділю 1 квітня, тепер в нижній палаті немає вакансій. Більшість депутатів чекають на виступ самого Аляксандра Лукашенки, який промовлятиме в палаті представників натсупного тижня із щорічним посланням. Очікується, що президент Лукашенка сам запропонує конкретну дату виборів. Ось як коментує цю ситуацію Іван Пашкевич:

(Пашкевіч: ) “Пакуль ня будзе каманды ад адміністрацыі прэзыдэнта альбо ад самога прэзыдэнта, гэтае пытаньне ніколі ня вынясуць на пленарнае паседжаньне.

10 красавіка прыйдзе сюды прэзыдэнт краіны з пасланьнем, будзе чытаць свой зварот, потым зробіць адступленьне ды скажа: “Ну вось, я ведаю, — цытую, можна нават паспрачацца, — вось некаторыя дэпутаты ўносяць прапановы разгледзець гэтае пытаньне, як быццам сам прэзыдэнт краіны чагосьці баіцца. Ды я не баюся, шаноўныя дэпутаты, ну разгледзьце гэтае пытаньне”. Толькі ўсё гэта будзе гучаць на расейскай мове”. Сказав Радіо Свобода депутат Пашкевич. Він додав, що поруч з проявою небажання займатися питанням президентських виборів вважає сенсацією заяву з парламентської трибуни про фальсифікацію підсумків повторних виборів 1 квітня. Депутат Станислав Говорушкін справді заявив, що на дільниці в 3-му виборчому округу міста Бреста минулої неділі член виборчой комісії та представник місцевого виконкому прилюдно витягнули з урни 100 бюлетенів та замінили їх на інші. Це порушення закону було зафіксовано, відповідну заяву про кримінальний злочин одержала прокуратура. Білоруська опозиція зібрала багато подібних фактів ще під час основних виборів в жовтні минулого року, через що їхні результати не було визнано на Заході. Проте вперше про фальсифікацію заявили в самій палаті представників, наголошує її депутат Іван Пашкевич. (Пашкевіч: ) “Мы сёньня чакаем прэзыдэнцкіх выбараў, і калі мы робім сёньня заяву на ўсю рэспубліку аб парушэньнях і што гэтыя парушэньні сталі прыкладам для разгляду дэпутацкага корпусу... Я думаю, што многія, хто працуе ў камісіях, падумае: а што рабіць на прэзыдэнцкіх выбарах?” Заявив колишній заступник глави адміністрації президента Білорусі. Опозиція ж вимагає замінити членів місцевих вибочих комісій та створити корпус численних спостерігачів, яких офіційний Мінськ вже називає корпусом бойовіків, що їх фінансуватиме Захід. Державне телебачення показало фільм, де заявило що Воїслава Коштуніцу ніхто президентом не обрав – його, цитую, “просто оголосив переможцем британський прем”єр Тоні Блер на підставі сфальсифікованих повідомлень спостерігачів” (КЦ). За словами авторів програми, серед яких є голова державної телерадіокомпанії, саме такий югословський сценарій Захід розигриватиме цього року в Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG