Доступність посилання

ТОП новини

США – Китай: повітряний інцидент


США – Китай: повітряний інцидент

Прага, 4 березня 2001 - Після зіштовхнення в неділю американського військового літака і китайського винищувача напруження між Вашінгтоном і Пекіном продовжує зростати. Президент Буш перестеріг китайських керівників, що, у випадку дальшого затримування американського літака й екіпажу може серйозно зашкодити взаєминам між двома країнами. Пекін наполягає, щоб Сполучені Штати попросили вибачення за інцидент. Нагадаймо, інцидент стався в неділю над нейтральними водами в районі китайського острова Хайнань. Китайський винищувач, пролітаючи надто близько від американського розвідувального літака, що здійснював патрульний польот, крилом пошкодив американський літак, який здійснив вимушену посадку на китайській території. Китайський винищувач упав у море. Пілот катапультувався, проте пошукові операції виявилися безуспішними. Від неділі китайські власті продовжують затримувати літак і 24 члени екіпажу. Лише у вівторок їм дозволено зустрітися з американськими дипломатами. На думку посла США в Пекіні Пюєра, китайські військові фахівці, незважаючи на заперечення Вашінгтона, вже побували на борту розвідувального літака. Однак, члени екіпажу перед вимушеною посадкою встигли ліквідувати найважливіше таємне устаткування. Вашінгтон склав вину за інцидент, що стався над нейтральними водами, на китайського пілота і поставив вимогу повернути екіпаж і людей. Пекін звинуватив Сполучені Штати за загибель пілота свого винищувача і вимагає вибачення за інцидент, а також припинення польотів американських патрульних літаків уздовж своїх територіальних вод. Мірою затягування вирішення інциденту зростає також напруження між обома сторонами. За словами президента Буша, Сполучені Штати дали китайським керівникам досить часу, щоб розміркувати справу – як уникнути кризової ситуації у зв’язку з інцидентом. Тепер прийшов час повернення літака і членів екіпажу. Буш заявив у зв’язку з цим:

Цей інцидент може підірвати сподівання на плідні і продуктивні взаємини між нашими двома країнами, заявив президент Буш. Щоб цього уникнути, перестеріг Буш, Китай повинен звільнити членів екіпажу американського літака.

Тим часом міністр закордонних справ Китаю заявив у середу про те, що обидві сторони поки що не дійшли жодної домовленості у справі переговорів для вирішення інциденту.

У випадку дальшого затягування вирішення інциденту з боку Пекіна оглядачі передбачають у зв’язку з цим передусім можливий продаж Тайваневі найновішої американської військової техніки і зброї. Саме цього місяця Вашінгтон розглядатиме цю справу. Далі, можуть постраждати щойно недавно наладнані торговельні взаємини Китаю зі США. Сполучені Штати можуть запротестувати також проти проведення в Китаї олімпійських ігор 2008-го року. Серед оглядачів є й оптимісти, які вважають, що Пекін не поставить під ризик взаємин зі США і що, загалом, нині китайські керівники зацікавлені радше в економічній експансії, ніж у відновленні холодної війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG