Доступність посилання

ТОП новини

Що говоритимуть про Україну в ПАРЄ


Що говоритимуть про Україну в ПАРЄ

Прага, 5 квітня 2001 — Тривалі зволікання в розстеженні справи Георгія Гонгадзе, як і сам факт злочину, порушують серйозні питання щодо незалежності й безсторонності слідства; тим часом тільки варте довіри розстеження цієї справи й усіх свідчень у ній може відновити репутацію України — так уважають доповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи.

Але не тільки цей скандал привертає їхню увагу, як видно з проекту майбутньої доповіді про становище в Україні, що його підготували Ганне Северінсен і Ренате Вольвенд до наступної сесії ПАРЄ й який роздобуло Радіо Свобода.

Доповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи глибоко стурбовані загальним становищем із громадянськими правами в Україні й засуджують постійні репресії й погрози на адресу засобів інформації, журналістів і загалом українців, які зважуються відверто й вільно висловлюватися про нинішню кризу.

За такого становища вони закликають новопризначеного Міністра внутрішніх справ України вжити всіх заходів, щоби покласти край практиці контролю за незалежною пресою й її придушення, щоб перешкодити нападам на журналістів і погрозам на їхню адресу й припинити їх.

У проекті свого звіту Ганне Северінсен і Ренате Вольвенд звертають увагу й на жорстокі події 9 березня (а, на їхню думку, зовсім не ясно, хто за ними стояв) і наступних днів, коли демонстрантів затримували за адміністративною процедурою, тим самим відмовляючи їм у юридичній допомозі. Авторки звіту рішуче засуджують насильство — але зазначають, що звинувачення затримуваних і досі за статтею про «організацію масових заворушень», що передбачає від 2 до 12 років ув’язнення, було б безпрецедентне в історії незалежної України.

Згадано в проекті звіту й про корупцію в Україні, не обмежену тільки політичними колами й олігархами, але всюдисущу і в судах; і про те, що антикорупційне законодавство й далі застосовується вибірково й переважно щодо супротивників влади чи урядовців низького рівня.

Не обійдено увагою і такі, здавалося б, дрібниці, як відмова Верховної Ради оплатити відрядження членів української делегації на слухання й засідання в Парламентській асамблеї Ради Європи, що є порушенням Статуту Ради Європи.

Ідеться там і про всеохопні питання, як-то про втілення результатів минулорічного референдуму (саме це слово кілька разів узято в красномовні лапки). Це втілення, попереджають авторки звіту, матиме величезний вплив на структуру української політичної системи, бо істотно зміцнить владу Президента і зламає контроль опозиційних партій у парламенті, а ще ризикує далі поляризувати політичну систему.

Тож допомогти Україні вийти з нинішньої політичної кризи може тільки верховенство закону, належні юридичні процедури, справжня свобода преси, слова й зібрань без страху перед репресіями, разом із серйозним політичним діялогом, переконані доповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северінсен і Ренате Вольвенд. Усі сторони, пишуть вони в проекті доповіді про становище в Україні, мають узяти на себе свою частку відповідальності — і з цього огляду визначально важливе є ставлення Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG