Доступність посилання

ТОП новини

Альтернативна цивільна служба відзначила в Німеччині своє 40-річчя. Нині це важлива складова соціальної сфери


Альтернативна цивільна служба відзначила в Німеччині своє 40-річчя. Нині це важлива складова соціальної сфери

Берлін, 5 квітня 2001 – Відразу після заснування ФРН у країні було впроваджено обов’язкову військову повинність. Але чимало молодих людей, які бачили всі жахливі наслідки другої світової війни, не хотіли служити зі зброєю в руках. Тоді й було як експеримент започатковано альтернативну службу. Перший набір на цивільну службу в Німеччині відбувся ще 1961-го року, тобто через п’ять років по тому, як було створено Бундесвер. Тоді 340-ка призовникам було дозволено замість військової пройти альтернативну службу. Варто уваги те, що спочатку до тих, хто не бажав служити в армії, ставилися в суспільстві зневажливо. Їх називали дизертирами та боягузами. Запровадження альтернативної служби супроводжувалося великими сумнівами.

Тепер ставлення до альтернативної служби кардинально змінилося, адже у своїй більшості «цивіс» - як називають німці тих, хто відбуває цивільну службу, затруднені в соціальній сфері. Як зазначила міністр з питань сім’ї та молоді Німеччини Крістіна Бергман, ці люди перетворилася на улюбленців нації. Вони допомагають інвалідам, старим та хворим людям. Сьогодні нараховують близько двохсот професій, серед яких кандидати на проходження альтернативної служби, можуть вільно обирати. Чимало тих, хто відбуває цивільну службу, зайняті, наприклад, у сфері охорони довкілля.

Останнім часом значно спрощено процедуру відмови від служби в армії. Раніше для цього потрібно було усно обґрунтувати своє рішення. Тепер для звільнення від служби зі зброєю в руках і отримання дозволу на альтернативну службу достатньо письмово заповнити анкету. Від червня минулого року цивільна служба триває лише 11 місяців замість 13-ти, як це було раніше. До речі, військова служба в німецькій армії триває 10 місяців.
XS
SM
MD
LG