Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджано-вірменські переговори


Азербайджано-вірменські переговори

Прага, 10 квітня 2001 - У понеділок президент США Буш прийняв у Білому домі президентів Азербайджану і Вірменії Гейдара Алієва і Роберта Кочаряна, які протягом минулого тижня у штаті Флоріда мали переговори у справі остаточного врегулювання карабахського конфлікту.

Хоча деталі нинішнього туру переговорів Алієва і Кочаряня поки що невідомі, американські представники повідомили, що обом сторонам вдалося досягти значного прогресу у справі вирішення карабахського конфлікту, який триває вже 13 років і який під час активних бойових дій від 88-го до 94-го року забрав життя понад 30-ти тисяч людей. Сотні тисяч інших змушені були мігрувати з місць конфлікту. Вірменський енклав, майже цілковито заселений етнічними вірменами, 88-го року виступив за відокремлення від Азербайджану. Це стало причиною запеклого конфлікту між азербайджанською армією і карабахськими вірменами, яким згодом прийшла на допомогу вірменська армія. Хоча після підписання перемир’я 94-го року активні бойові дії припинено, кожного року від куль снайперів і від мін, розкладених в районі Нагірного Карабаху, тут гине приблизно по 200 людей. Переговори Алієва з Кочаряном у флорідському містечу Кі Вест відбулися з ініціативи Організації з питань безпеки і співпраці в Європі і за участю американських, Французьких і російських дипломатів. Обидві сторони обговорили передусім справу присутності в Нагірному Карабасі вірменських підрозділів, проблему заблокованого економічного розвитку і торгівлі на спірних територіях, справу повернення до рідних сіл і містечок біженців, які свого часу залишили район бойових дій. Вирішення цих проблем, як підкреслюють дипломати, пішло би на користь обом закавказьким країнам і цілому регіонові. У мирному вирішенні конфлікту зацікавлені європейські керівники й зокрема представники Організації з питань безпеки і співпраці в Європі, які ввлаштували нинішній тур переговорів. Американські представники заявляють, що Вашінгтон теж особливо зацікавлений у мирному вирішенні конфлікту, що послужило б установленню в регіоні стабільності, надзвичайно важливої для Азербайджану, який стає одним з головних постачальників нафти до західних країн. Хоча американські дипломати висловлюють обережний оптимізм у справі нинішнього туру переговорів, вони заявляють водночас, що до остаточного вирішення проблеми залишається чимало праці.

Після приїзду Алієва і Кочаряна із Кі Вест до Вашінгтона з обома лідерами мав окремі зустрічі президент Буш та інші офіційні особи США. Після цих зустрічей представники Білого дому повідомили, що новий раунд азербайджано-вірменських переговорів відбудеться у червні у Швейцарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG