Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з головою парламентського комітету у закордонних справах і зв’язках з СНД Ігорем Осташем


Інтерв’ю з головою парламентського комітету у закордонних справах і зв’язках з СНД Ігорем Осташем

Київ, 12 квітня 2001 - Майя Нагорняк: Пане Ігоре, який головний результат перебування Європарламентаріїв в Україні?

Ігор Осташ: Я думаю, що ця зустріч була досить плідною, бо ми торкалися проблем, пов’язаних з подальшим просуванням до Європейського союзу, організації законодавства України і Євросоюзу.

Ми говорили про те, що угода про партнерство і співробітництво між Україною і ЄС, яка була підписана ще у 1994 році, не повністю відповідає сьогоднішнім реаліям. Ми повинні дивитися трошки вперед, тому намагалися у часі розставити віхи, пов’язані із вступом України до Світової організації торгівлі, з розробкою угоди про зону вільної торгівлі.

Майя Нагорняк: Європарламент висловив готовність сприяти “нормальному розслідуванню справи Гонгадзе.” Що це означає і, чи не пропонували депутати Європарламенту конкретну співпрацю у цій справі?

Ігор Осташ: Депутати Європарламенту, які приїхали, мали зустрічі з представниками Форуму національного порятунку, з дружиною Гонгадзе, так що вони власними очима хотіли переконатися у ситуації, яка склалася в Україні.

І, звичайно, вони готові політично, в першу чергу, сприяти нормальному неупередженому розслідуванні “справи Гонгадзе.”

Майя Нагорняк: Пане Ігоре, Ваше ставлення до рішення моніторингового комітету ПАРЄ призупинити членство України в Раді Європи.

Ігор Осташ: Я думаю, що відображу у відповіді думку багатьох депутатів Верховної Ради.

Є багато справедливої критики, особливо пов’язаної з проблемами демократії в Україні (і я їх цілком поділяю: це, зокрема, питання свободи слова, корупції), але, на мій погляд, пропозиція щодо початку процедури позбавлення членства України в Раді Європі є занадто різкою і політично нереальною. Тому що, у порівнянні з іншими державами, які виконують свої зобов’язання ,Україна не виглядає найгіршою. Саме тому я не впевнений , що на сесії буде підтримано такий проект резолюції.

Майя Нагорняк: Якщо все-таки членство України у Раді Європи буде призупинено, то, зрозуміло, що Україна не зможе увійти і до Європейського союзу, так?

Ігор Осташ: Звичайно, це серйозно ускладнить наші стосунки з іншими європейськими структурами. Однозначно, що на рішення Ради Європи реагуватиме і Європейська комісія, і Європарламент, але я не хотів би заглядати вперед за цим, досить сумним, сценарієм. Я переконаний, що переможе здоровий глузд, і рішення щодо призупинення нашого членства не буде прийнято, тим більше , що ми ухвалили Кримінальний кодекс і найближчими тижнями розглянемо ще кілька законопроектів, пов’язані з нашими зобов’язаннями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG