Доступність посилання

ТОП новини

МВФ знову заперечує зловживання з коштами для України


МВФ знову заперечує зловживання з коштами для України

Прага, 12 квітня 2001 — Міжнародний валютний фонд знову заперечує твердження, ніби в операціях Національного банку України з коштами МВФ 1997 – 98 років були зловживання. Саме на таких твердженнях, нагадаємо, ∂рунтується звинувачення проти колишнього заступника голови правління НБУ Володимира Бондаря — його справу деякі оглядачі схильні пов’язувати з тиском на тодішнього Бондаревого керівника, а зараз Прем’єр-міністра України Віктора Ющенка.

Фактично на захист Володимира Бондаря виступив директор відділу зовнішніх узаємин Міжнародного валютного фонду Томас Досон. Відповідаючи на нещодавню статтю в британському діловому щоденнику Файнаншл Таймз, де було наведено звинувачення проти Бондаря, Досон у листі до цієї газети наголошує: згадані фінансові операції щонайретельніше розглянено в перебігу трьох незалежних авдитів, у кількох прес-релізах МВФ і в висновках засідань виконавчої ради МВФ, присвячених цьому питанню й оприлюднених 6 вересня минулого року — ці матеріали доступні всім на інтернет-сторінці Фонду.

Немає нічого «неясного» в тому, куди пішла «більша частка» з 700 мільйонів доларів резервів Нацбанку України, отриманих як позика від МВФ (про які фактично йдеться в справі Бондаря) — як засвідчили авдити, нагадує Досон, дані про ці операції в банківських документах просто не було достатньо деталізовано; НБУ отримав усі належні прибутки за цими операціями, мовиться в листі директора відділу зовнішніх узаємин МВФ, що його Файнаншл Таймз надрукувала в четвер. Єдиний виняток, коли кошти за однією незначною операцією не було повернуто через проблеми з ліквідністю іноземного банку, тих 700 мільйонів доларів не стосується.

Цим листом Томас Досон мав на меті захистити в першу чергу честь своєї установи — у згаданій нещодавній статті в Файнаншл Таймз стверджувалося, що МВФ іще 1998 року дізнавcя про операції Нацбанку з його коштами, які викликали сумніви, — але «зробив усе можливе, щоби приховати їх».

Але й коли звернутися до справи колишнього заступника голови правління Національного банкуУкраїни, то ті конкретні операції, які публічно називала Генеральна прокуратура України, описано й проаналізовано в авдитах — які, нагадаємо, не виявили жодних ознак зловживань чи скорумпованості українських банкірів. Міжнародний валютний фонд не має жодних підстав на нинішньому етапі переглядати ці висновки, заявив у листі до щоденника Файнаншл Таймз директор відділу зовнішніх узаємин МВФ Томас Досон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG