Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко звітує: “Я проводжу одну політику: проукраїнську і цим пишаюсь”


Віктор Ющенко звітує: “Я проводжу одну політику: проукраїнську і цим пишаюсь”

Київ, 17 квітня 2001 - 17 квітня у парламенті, як і було заплановано, розпочався звіт прем’єр-міністра Віктора Ющенка про виконання програми “Реформи заради добробуту”.

Віктор Ющенко зазначив, що для виконання цієї програми потрібне було особливе політичне середовище. У звіті він наголосив на погашенні заборгованостей з виплат пенсій та зарплат, суттєвому збільшенні соціальних виплат.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, прем’єр зазначив:

“Я переконаний, що кожна партія, яка присутня в цьому залі, надметою своєї діяльності ставитиме людські стандарти. У програмі ми намагалися показати, як досягти того, щоб за рік роботи простий українець відчув поліпшення стандартів. На сьогодні залишились борги за 4 соціальними програмами. І ми їх скоро закриємо. Я вдячний за підтримку і хотів би сказати одне: я не писав, не редагував ті програми, про які розказують державні канали телебачення…

Я хотів би просити вас сісти за стіл конструктивних переговорів”

Було задане запитання стосовно того, що в Україні на сьогодні мінімальна зарплата становить 118 гривень, а мінімальний прожитковий рівень - за триста. Відповідаючи, Віктор Ющенко зазначив:

“Я переконаний, що вихід можна шукати у тому маневрі, який ми зробили минулого року. Як перекрити соціальні борги, ті, які лишилися, а їх близько 500 мільйонів гривень? Наша логіка наступна: бюджет 2000-го року має дати відповідь на те, як перегорнути сторінку боргів, які залишились. Доки будуть невиплачені старі борги, нові будуть нарощуватися.

Ми розрахувалися з ключовими боргами. Було здійснене підвищення заробітної плати: у галузі науки - з січня в 2 рази. Заробітна плата вчителя буде піднята не менше, ніж на 50%. Думаю, це гарний прорив.

Головна мета - сформувати бездефіцитний бюджет. Готові ініціювати підняття заробітної плати. Бюджетні можливості поточного року дадуть базу для цього.”

Народний депутат Олександр Чародєєв запитав:

“Я не почув у звіті Ющенка серйозних речей стосовно металургії, енергетики. А стосовно моралі, про яку Ви згадували : чи морально було їздити в Америку просити гроші, морально було підписувати разом з Плющем ту заяву?”

На це Ющенко сказав:

“Я був і залишаюсь на принципі, що бандити дійсно мають сидіти в тюрмах. Якщо сила українського закону (а не закон сили) це доводять - кожний злочинець має сидіти. Я проводжу одну політику: проукраїнську і цим пишаюсь.

Лідер соціалістичної опозиції Наталя Вітренко:

“Який зміст ви вкладаєте в термін “прожитковий мінімум? У 2000 році середня пенсія складала 32% від прожиткового мінімуму, а в 2001 – 26%…Що тоді Ви називаєте національним геноцидом?”

У відповідь Віктор Ющенко підкреслив:

“Коли уряд приступав до роботи, середня пенсія була 58 гривень, зараз - 97,7. Я буду щасливий, якщо українські пенсіонери таку динаміку будуть мати далі.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG