Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Чорногорії. Косово


Вибори в Чорногорії. Косово

Прага, 20 квітня 2001 - На території колишньої Югославії і далі триває напруження. У неділю, тобто післязавтра у Чорногорії відбудуться парламентські вибори, результати яких мали би визначити долю пізнішого референдуму у справі виходу з Югославської федерації, до нинішнього складу якої крім Чорногорії входить Сербія. Тим часом у краї Косово відбулися збройні сутички між місцевими сербами і підрозділами миротворчих сил. У випадку перемоги в парламентських виборах двопартійної коаліції, яку очолює теперішній президент Чорногорії Джуканович, ця мініреспубліка, населення якої налічує 600 тисяч осіб, оголосить референдум про вихід із Югославської федерації, точніше – із решток того, що залишилося від федерації. Джуканович, свого часу знаний опонент колишнього югославського керівника Мілошевича, нині очолює коаліцію двох головних політичних партій республіки – соціальних демократів і демократичної партії соціалістів. Ні місцеві, ні зарубіжні оглядачі не сумніваються в перемозі коаліції. Агентства цитують недавні слова Джукановича про те, що Югославська федерація фактично вже не існує, при цьому, за його словами, Сербія і Чорногорія підтвердили цей факт, ставши незалежними. Щоправда, в республіці є ще одна впливова партія – соціалістична народна парія, яка об’єднує головно етнічних сербів і прихильників збереження федерації серед чорногорців, проте, як вважають оглядачі, ця партія не має достатньої кількості прихильників, щоб протистояти проти коаліції Джукановича.

Дещо інакше перспективу остаточного розпаду ферерації розцінює Бєлград. Проте вже раніше президент Коштуніца заявив, що Сербія не має наміру ставити перешкод Чорногорії у випадку, якщо більшість населення проголосує за вихід з федерації. При цьому у четвер Коштуніца закликав чорногорських керівників відмовитися від будь-яких спроб переглядати нинішні кордони із Сербією у випадку проголошення незалежності. Коштуніца перестеріг, що такий перегляд може допровадити до ще одного конфлікту на Балканах. Однак, про територіальні претензії Чорногорії до Сербії досі нічого не відомо. Деякі оглядачі передбачають натомість, що після відокремлення Чорногорії конфлікт може постати у самій республіці, де теж живе значна частина етнічних албанців, що перебувають під впливами албанських сепаратистів Косова. Тим більше, що Чорногорія безпосередньо прилягає до Албанії.

До цього ще слід додати, що міжетнічні сутички в Косові тривають донині. У четвер місцеві серби влаштували масові протести проти установлення митних постів на кордонах Сербії і краю Косово, який формально залишається частиною Сербії. У сутичках із миротворчими підрозділами загинув принаймні один серб і десять інших були поранені. Сутички між місцевими сербами й албанцями час від часу вибухають також у Косовській Мітровиці, де живе численна сербська громада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG