Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з депутатом угорського парламенту, членом Ради Європи Дюлою Геді про свободу преси в Україні


Розмова з депутатом угорського парламенту, членом Ради Європи Дюлою Геді про свободу преси в Україні

Будапешт, 19 квітня 2001 - Пане Геді, Ви вже досить давно займаєтесь українскьою тематикою в Раді Європи. Які нові повороти в цій справі сталися останнім часом і які можуть бути подальші кроки цієї міжнародної організації?

Дюла Геді

Як відомо, взимку комісія з питань культури влаштувала слухання на тему свободи української преси. Захід відбувся у Парижі, його висвітлювали європейські засоби масової інформації. Для нас цей звіт є основним документом у роботі. На нього ми часто посилаємося, цитуємо окремі положення і вносимо нові свідчення, які Рада Європи скрупульозно аналізує. Ми не знаємо, звичайно, яке рішення ухвалить незабаром Рада Європи з огляду на останні події в Україні. Одразу зазначу, що було б дуже сумно, якби йшлося про виключення України з Ради Європи, тому що це дуже серйозна санкція. Такого ще не траплялося за всю п’ятдесятилітню історію існування Ради Європи з жодним з її членів. Я, звісно, не є провидцем, але вважаю такий сценарій розвитку подій мало ймовірним. Однак, замість цього представницьку делегацію України можуть, як у випадку з Росією, котра порушувала людські прав у Чечні, позбавити на один рік права голосу. Йдеться не про астрономічний, а календарний рік, тобто про вісім місяців. На мою думку, в Раді Європи зараз панують саме такі настрої.

Василь Плоскіна

Чи сталися, на Ваш погляд, якісь позитивні зміни в Україні з часу оприлюнення звіту Вашого комітету?

Дюла Геді

Найбільшим нашим враженням, якщо говорити фігурально, є відчуття сильного розчарування. Як знаємо, обіцянки української влади пролунали, але нічого не змінилося щодо ситуації зі свободою преси. Судячи з реакцій громадян, і особливо демонстрантів, стало ще гірше, ніж було досі.

Василь Плоскіна

Що можна змінити за цих обставин?

Дюла Геді

Оскільки я курую в нашому комітеті питання, пов’язані з утиском вільної преси, то вважаю, що в Україні, насамперед, має бути створено передумови, що спричиняться до зміцнення демократії в цій країні. Серед них, безперечно, окремо стоїть розбудова незалежних мас-медіа. В Угорщині політична еліта вважає, що незалежна демократична Україна є в числі пріоритетів угорської зовнішньої політики. І тому, коли ми критикуємо нашу сусідку, то не робимо цього проти самої України, ми прагнемо, аби там панувала демократія. Лише за таких умов може зміцніти українська незалежна преса.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG