Доступність посилання

ТОП новини

У Великобританії виявлено хвору людину із класичними симптомами ящуру


У Великобританії виявлено хвору людину із класичними симптомами ящуру

Лондон, 24 квітня 2001 ― Лікарі взяли аналізи у працівника Бінії з графства Кумбрія, ім’я якого наразі не розголошувано. Він має класичні ознаки ящуру – пухлини у ротовій порожнині і на руках, разом із грипоподібними симптомами.

Графство Кумбрія є реґіоном, який найбільше потерпів від нинішньої епідемії ящуру, що завдало значної шкоди британському фермерству. У перебігу кризи вже зареєстровано близько 1,5 тисячі захворювань тварин, тоді як понад мільйон голів великої рогатої худоби та овець забито і спалено у намаганні стримати поширення вірусу.

Якщо аналізи підтвердять діагноз, то це стане лише другим зареєстрованим випадком захворювання людини на ящур в історії Великобританії. Хоча у перебігу нинішньої епідемії повідомлялося про інші випадки з підозрою захворювання людей на цю хворобу вони не підтвердилися. Урядові чиновники заявляють, що підстав для занепокоєння немає.

Британське Міністерство здоров’я оприлюднило спеціальну заяву з цього приводу у якій мовиться, що «нині проводиться терміново низка тестів на це захворювання, що його прояви є значно м’якшими у людей. В історії не зареєстровано жодних випадків зараження людини людиною.»

Міністрество сільського господарства Великобританії додало, що такі випадки траплялися лише з людьми, які працювали безпосередньо з інфікованими тваринами. У найгіршому випадку, цій людині доведеться деякий час провести у ліжку.

Фахівці кажуть, що ящур є тваринним вірусум, який не любить людських істот. Якщо хтось довгий час контактує з ураженими вірусом тваринами, то може дістати цю інфекці, але, загалом, така можливість є мінімальною.

Єдиний інший зареєстрований випадок захворювання людини на ящур стався під час епідемії 1967 року. У світі медичні журнали реєструють близько сорока випадків захворювання людини на ящур, починаючи аж з 1834 року. Тоді три американські ветеринари навмисно заразили себе, випивши молоко інфікованих тварин. Також у ХІХ столітті були випадки захворювання дітей, що пили непастеризоване молоко.

Учені припускають, що чим більшим є контакт з вірусом, тим більший ризик зараження людини. Проте, різниця у рівні опору імунної системи пояснює, чому за довгі роки лише одиницям не пощастило і вони «підхопили» хворобу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG