Доступність посилання

ТОП новини

Бєлградська полiцiя у вiвторок заарештувала особистих охоронцiв лiдера ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля, у яких виявлено велику кiлькiсть зброї


Бєлградська полiцiя у вiвторок заарештувала особистих охоронцiв лiдера ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля, у яких виявлено велику кiлькiсть зброї. Це стало приводом нових iнцидентiв у парламентi, де радикали вже кiлька тижнiв проводять обструкцiю

Бєлград, 25 квiтня – У республiканському парламентi Сербiї вiд початку квiтня тривають дебати над проектами низки реформiстських законiв. Опозицiя, насамперед ультранацiоналiстична Радикальна партiя Воїслава Шешеля, намагаєься усiма засобами, та навiть iнцидентами, скомпрометувати парламент. Їхнiй основний метод – обструкцiя. Вони безлiч разiв беруть слово й розповiдають нiсенiтницi, ображають мiнiстрiв та депутатiв правлячої коалiцiї й агiтують проти уряду. Вiд минулого тижня депутати Радикальної партiї на парламентськi сесiї приходять iз жовтими стрiчками на рукавах. Це, за їхнiми словами, тому, що вони позбавленi усiх прав, як євреї пiд час фашистської нiмецької окупацiї. Помiркований спiкер парламенту намагається бути толерантним й вiдключає мiкрофон лише у разi коли окремi депутати безоглядно порушують процедуру або починають погрожувати колегам. У вiвторок сесiю припинено через те, що лiдер радикалiв ображав мусульман, а один з його однодумцiв сказав, що вiн особисто рiзав бусурманiв та що спроможний взяти нiж i в майбутньому. Цього ж дня бєлградська полiцiя заарештувала особистих охоронцiв Шешеля, у яких виявлено бомби, револьвери та автомати.

Радикальна партiя в минулому була у коалiцiї iз соцiалiстами Мiлошевича, а її лiдер був заступником республiканського прем’єр-мiнiстра Сербiї. Пiсля торiшнiх виборiв вони втратили привiлеї, а правоохороннi органи почали розкривати скандали в котрих брали участь ультранацiоналiсти. Оскiльки мають лише 22 мiсця у парламентi, вони намагаються агресивною поведiнкою привернути увагу громадскостi й довести, що вони є єдиними борцями за iнтереси убогих, бiженцiв, та сербiв за межами Сербiї.

Радикали правлячу коалiцiю називають натовською й звинувачують владу у служiннi захiдним країнам. Вони гальмують парламентськi дебати й одночасно вимагають, щоби уряд i парламент були бiльш ефективними. На парламентських сесiях чути бiльше сварок i вульгарностей анiж полiтичних дебат й тому громадяни вимагають вiд телебачення припинити трансляцiї в прямому ефiрi.

Але, Шешель и його екстремiсти не здаються. Вони прагнуть залишитися у центрi уваги правдоподiбно через те, щоби уникнути вiдповiдальностi за усе, скоєне ними в минулому. Шешель знає, що його ранiше чи пiзнiше буде звинувачено з воєнних злочинiв й через це вiн нервує i дратує не лише парламент, але й полiтичну громадскiсть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG