Доступність посилання

ТОП новини

26 квітня Ізраїль святкує 53-тю річницю своєї незалежности у воєнних умовах


26 квітня Ізраїль святкує 53-тю річницю своєї незалежности у воєнних умовах

Єрусалим, 25 квітня 2001 - Напередодні Дня незалежности Ізраїль відзначає також інші пам’ятні події – День катастрофи європейського єврейства та День пам’яти солдатів, що полягли у війнах Ізраїлю. Характерними для цих пам’ятних днів є звуки жалобної сирени, під які завмирає на дві хвилини вся країна, а також траурні церемонії та мітинги. Усього в п’яти війнах Ізраїлю загинуло понад 19 тисяч солдатів, пам’ять яких вшановують кожного року спеціальною церемонією біля Стіни плачу в Єрусалимі.

Сам День незалежности є святковою подією. Державі Ізарїль є чим пишитися – вона збудувала потужну економічну базу для доробуту народу. Ізраїль – це єдина по-справжньому демократична країна на Близькому Сході. Вона щороку приймає багато тисяч репатріантів з усього світу. Загальне населення країни становить сьогодні 6 мільйонів 400 тисяч громадян – удесятеро більше, ніж 48-го року, коли було проголошено державу. Ізраїльська преса наголошує на тому, що увесь перший провід держави Ізраїль походив із Східної Європи, і зокрема, з України та Білорусі. Це ізраїльські президенти Вейцман, Шазар, Бенсві та Кацир, прем’єр-міністри Бенґуріон, Шарет, Беґін, Ешколь, Шамір, Ґолдамеїр та інші.

День незалежности Ізраїлю у Палестинській автономії вважають не святом, а трагедією палестинського народу, який називає його «наґба» або «катастрофа». Цими днями посилився палестинський терор. Бомби вибухають у різних місцях Ізраїлю, десятки терористів-самогубців готуються принести себе у жертву, аби забрати з собою на той світ щонайбільше ізраїльтян. Серед жертв останніх терактів є й репатріанти з України. Так, наприклад, було вбито Станіслава Сондомирського, який приїхав із Запоріжжя сім років тому. Терор не може здобути перемогу для арабів, проте проблема безпеки залишається основною проблемою сучасного Ізраїлю. Тільки минулого року ізраїльське народне господарство втратило 9 мільярдів доларів унаслідок інтіфади. Цього року зріст національного валового продукту, який зазвичай становив 6 відсотків на рік, зменшився до 2 відсотків.

У Ізраїлі панує тепер коаліційний уряд національної єдности, який має на меті досягти єдности ізраїльського народу для подолання перепон та труднощів на шляху розвитку цієї держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG