Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю телефоном з Лесею Гонгадзе: у разі розголошення результатів експертизи, американські експерти будуть притягнені до кримінальної відповідальності


Інтерв’ю телефоном з Лесею Гонгадзе: у разі розголошення результатів експертизи, американські експерти будуть притягнені до кримінальної відповідальності

Київ, 25 квітня 2001 - Сьогодні у присутності посла США в Україні Карлоса Паскуаля мати зниклого журналіста Георгія Гонгадзе зустрічалася із американськими судмедекспертами Федерального бюро розслідувань та Міністерства оборони США, які прибули до Києва з метою проведення експертизи таращанського тіла.

Сьогодні ж у пристуності Лесі Гонгадзе та її адвоката Андрія Федура мала відбутися процедура взяття аналізів. Однак цього не сталося через єдине неузгоджене питання між українською прокуратурою та американськими експертами.

Інтерв”ю телефоном.

Юлія Жмакіна:

Пані Леся, кілька запитань про зустріч з американськими експертами.

Леся Гонгадзе:

Хоч мене на цю зустріч ніхто не запрошував, але мій адвокат подзвонив і я приїхала спеціально. Учора дві години ми стояли біля нашої прокуратури, нас туди не запросили.

Рівно дві години проводились узгодження, і після того, як вони вийшли, слідчий запросив нас до себе в кабінет і повідомив, що сьогодні о 12 годині треба бути в морзі, де будуть проведені всі аналізи.

Ми погодились і о 12 годині прийшли, прийшли всі американські експерти, які приїхали, були наші, українські експерти.

Але проведення експертизи не відбулось через те, що вони не узгодили питання. Воно стосується того, що американці без дозволу не мають права підписати документ, в якому зазначається, що за розголошення таємниці експертизи вони будуть нести кримінальну відповідальність.

Американські експерти не можуть підписати такий папір. Для чого ці аналізи будуть робитися, якщо їх не оголосити? Чому московські аналізи -99,9% - одразу було оголошено без всяких там узгоджень.

А тут американців змушують не розголошувати таємницю дослідження аналізів. Вони сказали, що повинні цю справу з’ясувати у своєму посольстві. І завтра на 12 годину повинні знов бути у тому морзі.

Юлія Жмакіна:

Тобто українська прокуратура вимагає підписати такий документ?

Леся Гонгадзе:

Так, у разі розголошення результатів експертизи, американські експерти будуть притягнені до кримінальної відповідальності. Там є і перекладач, експерти, технічні працівники, юристи. За що кримінальна відповідальність? За те, що вони роблять добру справу, що приїхали мені допомогти?

Юлія Жмакіна:

Якщо американці не погодяться підписувати такий папір? Як далі буде розвиватися ситуація?

Леся Гонгадзе:

Глухий кут. Справа загнана знову у глухий кут. Прокуратура вже викрутила все, що можна: душу, серце. Можете собі уявити мій стан…Знов не підпускають до тіла, знов на завтра. Хто може це витримати? Це нелюдські відносини.

Юлія Жмакіна:

Ви зустрічалися з тими американцями?

Леся Гонгадзе:

Так, сьогодні о 9 годині посол США в Україні пан Паскуаль був присутній при нашій розмові разом з американськими експертами. Ми повністю погодилися, повністю зійшлися в тому, який нам треба провести аналіз. Залишалось тільки вирішити все в морзі…

Завтра американські експерти повинні у посольстві узгодити питання підписання документа про кримінальну відповідальність у разі розголошення таємниці слідства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG