Доступність посилання

ТОП новини

На засіданні ПАРЄ у Страсбурзі, де йшлося про свободу слова у Європі, невтішні оцінки пролунали на адресу України, а також і Угорщини


На засіданні ПАРЄ у Страсбурзі, де йшлося про свободу слова у Європі, невтішні оцінки пролунали на адресу України, а також і Угорщини

Будапешт, 25 квітня 2001 – У звіті, зокрема, зазначено, що в Державній опікунській раді з питань діяльності засобів масової інформації Угорщини представлені винятково делегати урядових партій. За словами члена Ради Європи, депутата угорського параламенту Дюли Геді, який підготував звіт на тему свободи слова у Європі, у кінцевий варіант документу, за який проголосували і представники панівної урядової партії – Союзу молодих демократів Угорщини – потрапило компромісне речення. З нього випливає, що, наприклад, найменша парламентська фракція партії Життя і справедливості (14 депутатських мандатів) має всупереч правилам удвічі більше своїх людей в опікунській раді, ніж удесятеро більша опозиційна партія соціалістів (134 крісла у парламенті).

Соціаліст Дюла Геді висловив сподівання, що досягнутий компроміс у Європейському парламенті в Страсбурзі матиме своє продовження і в Національних зборах Угорщини. Як відомо, учора європейські парламентарі 108 голосами без єдиного проти проголосували за те, аби розділити проблеми навколо свободи слова на три групи. До першої, найнеблагополучнішої, віднесено Російську федерацію, Україну, Туреччину і Азербайджан. До другої групи потрапили питання напружених стосунків у сфері громадського радіо і телебачення у Болгарії, Чеській республіці та Угорщиниі. Західні країни зараховано до третьої категорії, куди потрапили менш значні юридичні порушення цієї сфери.

У звіті Дюли Геді на Парламентській Асамблеї Ради Європи наголошено на відповідальності урядів з огляду на стан свободи преси у цих країнах. Угорський представник висловив стурбованість щодо загрози незалежності мас-медіа з боку мультинаціональних компаній. Тим часом інший представник угорської опозиції Ерші Матяш із Союзу вільних демократів звернувся з письмовим проханням до Ради Європи, аби цей орган покликав у Страсбург – аби не було дисбалансу – і тих журналістів, що потрапили в немилість рідної влади. Як пише Ерші Матяш, – «тримати рівновагу» мовою місцевих чиновників означає тримати подалі від себе видання, що зазнали кризи, і запрошувати на важливі міжнародні форуми дружніх або лояльних до влади журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG