Доступність посилання

ТОП новини

Світ засвоює уроки Чорнобиля


Світ засвоює уроки Чорнобиля

Прага, 26 квітня 2001 – 15-та річниця з дня аварії на Чорнобильській АЕС є лише формальним приводом для певних узагальнень щодо даної глобальної проблеми, бо гарячі світові дисусії навколо неї і пов’язаних з її тематикою аспектів не вщухають ні на один день. Проблема Чорнобиля, це й проблема чеського Темеліна, словацьких Дукован, болгарського Козлодуя. А чорнобильський радіоактивній цезій-137 розлетівся не лише на пост-радянських теренах але знайдений і в Швеції, Франції та інших країнах Європи.

Німецька «Зюддойче цайтунг» пише сьогодні про те, що пік наслідків чорнобильськго лиха очікується через 30 років, саме тоді наступає період пів-розпаду чорнобильського цезію-137. Сотні тисяч людей вже стали жертвами цієї, найбільшої в ядерній історії людства, катастрофи, і ще сотні тисяч будуть втягнуті у її довготривалу смертельну круговерть. Недарма японські експерти відзначають, що впродовж 30 років після Чорнобильсокої аварії від її наслідків постраждають більше третини жителів України.

А тим часом відгомін цезію-137 відчутний і в Швеції, і в Угорщині, і навіть у Франції, де у лісах північно-східних провінцій також віднайдено сліди впливу цього чорнобильського радіоактивного елементу. За словами експертів, першим попередженням про світову небезпеку ядереної енергетики став витік ядерного палива з реактора назовні в американському Гаррісбурґу в 1979 році, а Чорнобиль, 15 років тому, заставив весь світ не лише думати про можливі наслідки подібних аварій але й діяти…Не дивно, що такими гарячими є дискусії навколо чеських, болгарських, словацьких атомних електростанцій, котрі збудовані за радянськими технологіями і викликають цілком закономірний страх у Європи. Чорнобиль загострив боротьбу навколо складування радіоактивних відходів, з цього приводу виникають цілі національні битви, як це сталося нещодавно у Німеччині. Світ боїться повторення лиха, подібного чорнобильському.

Оглядач радіо «Свобода» Пол Ґоубл недарма зауважує сьогодні про системні наслідки Чорнобиля. Він пише про те, що є не випадковим той факт, що ця катастрофа сталася саме у той час, коли наступила руйнівна криза радянської системи. Щасливим для світу є й те, що в умовах горбачовської гласності він дізнався про деталі цієї катастрофи і тепер має можливості хоча б обмежити її наслідки і допомогти Україні позбутися цього напівзруйнованого Чорнобильсокго монстра…Бо в історії СРСР була низка ядерних аварії на Уралі, в Сибіру, Підмосков’ї, про які й до сьогодні далеко не все відомоу світі.

Міжнародна преса пише сьогодні про труднощі реалізації планів світової пільноти щодо ліквідації наслідків Чорнобиля. Це зумовлюється ще й нестабільною обстановкою в Україні, засиллям місцевих олігархів, котрі дбають більше про свої кишені аніж про суспільну безпеку. Про нинішній перебіг переговорів з Києвом щодо технічних деталей реалізації планів консервації вже закритої Чорнобильсокої станції говорить президент Європейського Банк Реконструкції і Розвитку Жан Лем’єр:

Голос

« Відбулися технічні обговорення, за участю міжнародних та українських експертів, деталей будівництва нового укриття над Чорнобильським реактором. Низка технічних моментів, з метою пошуку найкращого рішення, вже узгоджена. І хоча остаточної ухвали ще не прийнято, процес йде до успішного завершення»

Вартість лише самого укриття може досягнути понад 700 мільйонів доларів і без допомоги світу Україна сама була б безсила у розв’язанні цих проблем. Експерти підкреслюють, що високорадіоактивний вміст четвертого енергоблоку є своєрідною скринею Пандори, котрий впливає і буде впливати на зовнішнє середовище і його поведінку важко сьогодні передбачити.

Український амбасадор в ООН Валерій Кучинський сказав у середу:

Голос

«Чорнобильска книга, на жаль, ще не закрита не зважаючи на широкі наукові і медичні дослідження наслідків катастрофи, ми вступаємо у нове тисячоліття з широким спектром нових, невирішених питань».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG