Доступність посилання

ТОП новини

Чому чеські громадяни не бояться виходу на пенсію?


Чому чеські громадяни не бояться виходу на пенсію?

Прага, 26 квітня 2001 - Чеські громадяни, на загал, не бояться бути пенсіонерами. Навіть критики пенсійної системи не можуть заперечити, що з падінням комунізму в Чехії держава почала набагато більше турбуватися про соціальне забезпечення своїх співвітчизників.

У 10-ти мільйонній Чеській Республіці сьогодні проживає трохи більше, ніж один мільйон 400 тисяч осіб, котрим держава виплачує пенсію за віком. Найнижчу пенсію з них - у перерахунку це 55 американських доларів, отримує 6 тисяч чеських пенсіонерів, найвищу - понад 260 доларів на місяць, дістає близько двох тисяч осіб. Всі інші отримують середньостистичну чеську пенсію - 166 доларів на місяць. За роки незалежної Чеської Республіки пенсія в країні зросла майже в 4 рази.

Як живуть чеські пенсіонери ? Запитання сьогодні не зайве. В порівнянні зі своїми західними сусідами, наприклад, австрійцями чи німцями, потреби чеських пенсіонерів, і відповідно - їхні видатки, набагато скромніші. Після десятиліть комуністичного правління не просто ліквідувати тотальну зрівняйлівку. І все ж головні чеські показники починають наздоганяти середньостатистичні в країнах Європейського Союзу. Так, чеський пенсіонер третину своєї пенсії- це 80 доларів, змушений віддати на харчування, четверта частина йде на оплату житла і комунальних послуг, по 3 відсотки відкладаються на лікувальні потреби, тютюн і алькоголь- у чехів, це передусім - пиво, і ще 3 відсотки - на одяг. Німецький же пенсіонер на харчування тратить менше - всього 19 відсотків пенсії, найбільшу частку в нього "з"їдає" орендна плата за помешкання і комунальні послуги. Більше, ніж чеські, німецькі пенсіонери, особливо з західної частини країни, тратять на лікаря і медикаменти. Зате ті ж 3 відсотки пенсії, що й чех, витрачає і німецький пенсіонер на тютюн і алкоголь. Однак у старших німців є одна стаття витрат, яка в чеських сеньйорів, як тут називають пенсіонерів, ще тільки формується. Це видатки на подорожі й вільний час. Аж 10 відсотків пенсії витрачають німецькі пенсіонери на подорожі по всьому світу, для них існує багато пільг, зокрема, на транспорт.

Та і чеські пенсіонери сьогодні подорожують набагато більше, ніж 10 років тому. Особливо популярними серед них є пізнавальні поїздки по країні чи відпочинкові з відвідуванням басейнів чи дегустацією моравських вин, часто з великими пільгами. Люблять ощадливі чеські пенсіонери і поїздки за різвянними подарунками до прикордонних містечок Польщі чи Німечччини, де окремі товари напередодні свят дешевші. Організаторами цих акцій найчастіше бувають клуби сеньйорів, їхня мережа охоплює всю країну.

Так, в основному, виглядає життя чеських пенсіонерів сьогодні. Завтра, ймовірно, принесе зміни на краще, оскільки держава готує кардинальну перебудову системи пенсійного забезпечення. По-перше, пенсія зростатиме кожного року на стільки, на скільки її реально "з"їсть" інфляція за попередній рік. По-друге, всім сьогодні працюючим громадянам надана можливість самим відкладати на свою майбутню пенсію - скільки хто може на власний рахунок до банку з тим, що держава щороку вирівнюватиме інфляційні втрати. І по-третє, розгалужена система пенсійних фондів і банків, до речі, нині вже майже повністю приватизованих, пропонує нинішнім і майбутнім пенсіонерам різноманітні пільгові програми пенсійного забезпечення, медичного й іншого страхування. У всякому разі, за статистикою, чеські громадяни, на загал, виходу на пенсію не баяться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG