Доступність посилання

ТОП новини

Самміт, присвячений боротьбі зі СНІДом


Самміт, присвячений боротьбі зі СНІДом

Прага, 27 квітня 2001 - У столиці Нігерії Абуджі триває самміт керівників 50-ти африканських країн, присвячений боротьбі із хворобою СНІД, від якої на африканському континенті гине найбільша кількість людей. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан запропонував учасникам форуму програму боротьби з епідемією, яка мала би базуватися передусім на профілактиці й освітній діяльності.

На початок варто навести короткі статистичні дані. Останніми часами щороку від хвороби СНІД вмирає 2 мільйони 800 тисяч людей і ця цифра, незважаючи на дотеперішні заходи боротьби із хворобою, має тенденції до зростання. Нині у світі налічується понад 36 мільйонів інфікованих або вже хворих на цю хворобу. 70 відсотків цих людей, тобто понад 25 мільйонів живе на африканському континенті на південь від Сахари, тобто у країнах із чорношкірим населенням. Саме з цієї причини нарада на найвищому рівні, присвячена проблемі боротьби зі СНІДом, відбувається у столиці однієї із найбільш вражених цією хворобою африканських країн.

Виступивши перед лідерами африканських країн, генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав створити світовий фонд для профілактики і боротьби зі СНІДОм. Заклик, щоправда, був спрямований радше до лідерів західних країн. Країни, що розвиваються і найбільшою мірою страждають від СНІДу, можуть зібрати лише заледве один мільярд доларів на рік. При цьому світовий фонд повинен мати в розпорядженні достатню суму, щоб щороку призначати принаймні від 7-ми до 10-ти мільярдів доларів для лікування хворих та інфікованих, а також для широкої освітньої діяльності. Ідеться зокрема про роз’яснювальну роботу серед населення країн третього світу – як уникати хвороби, вживаючи запобіжних засобів. Проблема СНІДу нині стала настільки серйозною, що Організація Об’єднаних Націй присвятила їй спеціальну сесію, яка відбудеться від 25-го до 27-го червня цього року. Крім уже тепер знаних витичних боротьби зі СНІДом, учасники сесії мали б ухвалити спільну політичну декларацію боротьби з епідемією.

Програма Кофі Аннана, яку він називає його особистим першочерговим завданням, передбачає кампанію із п’яти пунктів. По-перше, слід вжити заходів для припинення поширення СНІДу. По-друге, запобігти зараженню дітей від матерів. По- третє, удоступнити хворим лікування. За словами Аннана, 95 відсотків хворих та інфікованих вірусом імунодефіциту живуть у бідних країнах що розвитаються, і не мають достатніх коштів, щоб платити за лікування. Лише бизько 5-ти відсотків інфікованих і хворих на СНІД живуть у європейських країнах і Північній Америці. Далі Аннан вважає, що науковці з медичної й зокрема фармацевтичної галузі повинні зосередити особливу увагу на розробці нових ліків і вакцини проти СНІДу. І врешті генеральний секретар ООН Аннан закликає захистити від поширення епідемії серед найбільш вразливих груп населення, зокрема серед сиріт і бездомних дітей. Згідно із приблизними оцінками, ідеться про 13 мільйонів дітей у світі, більшість з яких живуть в африканських країнах із чорношкірим населенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG