Доступність посилання

ТОП новини

Мер Москви Юрій Лужков у Криму


Мер Москви Юрій Лужков у Криму

Севастополь, 30 квітня 2001 - Майже три дні перебував у Криму мер Москви Юрій Лужков, відомий у минулому своїми антиукраїнськими заявами. Тепер він активно наголошував на економічних і культурних аспектах свого візиту на Кримський півострів. Під час нинішніх відвідин Криму мером російської столиці, московські і кримські власті мали визначити місце і час початку будівництва гігантського транспортного переходу через Керченську протоку.

Такої помпезної зустрічі в Криму не удостоювався навіть український президент Леонід Кучма. Кавалькада супроводжуючих московського мера Юрія Лужкова автомобілів розтяглася на пів десятка кілометрів, рух автотранспорту було перекрито на половині вулиць Симферополя. А на відкриття Російського культурного центру місцева влада нагнала кілька сотень учнів найближчих шкіл, забезпечивши їх російськими прапорцями. Де б не бував московський мер, а він окрім Симферополя відвідав Севастополь і Керч, його супроводжували перші кримські особи, командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Володимир Комоєдов і військовий оркестр, що періодично награвав новий російський – старий радянський гімн.

Але мова не про це. Чи не вперше, Юрій Лужков уникнув антиукраїнських висловлювань. Хіба що в Керчі він заявив, що в Україні росіян слід визнати державотворчою нацією. Але територіальних питань московський мер цього разу не чіпав. За його словами, до Криму він прибув займатися господарськими справами, а не політикою: (*) “Програма дуже насичена, програма серйозна, це не просто, скажімо, відвідини плану громадсько-культурного, чи політичного, це робота, діловий візит, і серед головних питань – обговорення планів будівництва мосту з Керчі на Кубань” – заявив Юрій Лужков минулої п’ятниці у Симферополі.

Тема майбутнього транспортного переходу через Керченську протоку була чільною під час його візиту. У суботу в Керчі московська делегація провела переговори з кримськими і краснодарськими керівниками. Сторони уклали угоду про міжрегіональну співпрацю. У цьому документі особливу увагу приділено темі “встановлення сприятливих умов для здійснення взаємних перевезень пасажирів і транспортування вантажів”. Сторони також підписали грамоту, в якій “підтверджено принципову домовленість і намір розробити та реалізувати проект багатофункціонального транспортного переходу через Керченську протоку". Втім, про серйозність цього документу свідчить той факт, що його закладено у фундамент пам’ятного знаку відкритого в Керчі представники московських, кримських і краснодарських властей на місці майбутнього транспортного переходу.

Однак, окрім пошуку технічного розв’язання проблеми побудови транспортного переходу і пошуку сміливих інвесторів, які мають ризикнути 1-м мільярдом американських доларів, перед московськими і кримськими властями постає ще одна проблема – міждержавна. Каже радник московського мера, відомий російський політик Костянтин Затулін: (*) “Як ви знаєте, якраз саме на цій ділянці нашого кордону існує суперечка і про те як використовувати акваторію Азовського моря, і про те як проходить насправді кордон у Керченській протоці, і кому належить коса Тузла. Побудова цього мосту начебто не знімає цих проблем на всі 100%, але ці проблеми щонайменше стають другорядними – не головними” – вважає Костянтин Затулін – російський політик, якого свого часу українська влада оголосила не бажаною на території України персоною. Тепер інші часи. Тепер Юрій Лужков і Костянтин Затулін за допомогою Леоніда Грача мають намір вирішити проблему кордону у цьому місці. Оскільки російська сторона матиме 75% акцій проекту, то й на 75% майбутній перехід належатиме їй. Й автоматично виникає загроза втрати Україною контролю над стратегічно-важливим суднохідним руслом Керченської протоки, яке поки лежить на її території. Правда, під час візиту Юрія Лужкова до Криму представники місцевої влади цю тему не піднімали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG