Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House (Дім Свободи) про свободу слова у світі


Freedom House (Дім Свободи) про свободу слова у світі

Прага, 1 травня 2001 ― Міжнародна правозахисна організація Дім Свободи вважає, що за минулий рік у світі досягнуто суттєвого прогресу у дотриманні свободи слова. Водночас правозахисники цієї організації висловлюють стурбованість пресою в пост-радянських республіках. Щорічні дослідження про свободу слова проводяться з 1979 року.

З нагоди міжнародного дня преси, яке святкують 3 травня у четвер Нью-Йоркська правозахисна організація Freedom House (Дім Свободи) оприлюднила цьогорічне дослідження про свободу слова у світі. В інтерв’ю Радіо Свобода аналітик Freedom House Крістен Ґайда (Kristen Guida) повідомила, що за останній рік суттєві позитивні зрушення переважують негаразди зі станом свободи слова. На особливу увагу і похвалу заслуговують Балкани, зокрема Хорватія, де минулого року до влади прийшов реформаторський уряд і також Югославія, де з поваленням режиму Мілошевіча, відбувся прогрес в діяльності вільної преси.

У розмові з Радіо Свобода експерт Freedom House вказала і на негативи, а інколи й на тривожні сигнали про стан свободи слова. “Наприкінці минулого року і на початку цього ми спостерігали проблеми, а то й навіть випадки придушення преси в таких великих, стратегічно важливих державах, як Росія, Китай і навіть Україна.”

Росія і Україна, за словами Крістен Ґайда, ледве+ не потрапили до найнижчої категорії держав, де відсутня вільна преса. Якщо у Росії незалежні мас-медія придушують за правдиве висвітлення війни в Чечні, то в Україні влада президента Кучми безпосередньо несе відповідальність за дуже сильну кампанію проти преси. Freedom House має на увазі погрози опозиційним виданням, цензуру на деяких телеканалах та ймовірну причетність президента Кучми до вбивства журналіста, котрий його жорстко критикував.

На Близькому Сході, вважає Freedom House, лише в Ізраїлі є незалежна преса, дещо покращується ситуація в Йорданії та Кувейті.

Рівень свободи слова в країнах визачається за такими критеріами: існування законів та адміністративних інструментів контролю над пресою, політичний та економічний тиск на змі та ступінь придушення окремих журналістів. Інформація до Freedom House, надходить з різних джерел – партнерських організацій, самих журналістів, а також приватних і громадсбких фондів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG