Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний день вільної преси та її вороги


Міжнародний день вільної преси та її вороги

Прага, 3 травня 2001 – Щорічне відзначення дня вільної преси пов’язане з Комітетом захисту журналістів. Але хронологія цієї некомерційної організації значно старша від історичного досвіду оприлюднення символічного рейтинґу – першої десятки ворогів світової преси. Ниниішнього року у цьому списку з’являються нові імена. Цього разу їх аж чотири.

Варто нагадити, що Комітет захисту журналістів заснований 1981 року групою журналістів із США. Ця організація існує на пожертвування приватних осіб, організацій та фондів і державного фінансування не приймає. Штаб квартира її базується в Нью-Йорку з постійним штатом приблизно в три десятки осіб. Управляється радою з 35 відомих американських журналістів. Нинішнім виконавчим директором Комітету є Ен Купер, котра й оприлюднила цьогорічну топ-десятку головних недругів вільної преси світу. У розмові з нашим кореспондентом вона нагадала, що традиція рейтингу і святкування вільної преси саме третього травня пов’язана з ухваленням цього дня 1991 року у столиці Намібії незалежними представниками преси країн Африки «Віндхукської декларації», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що однією з найважливіших складових будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістська і незалежна преса. 20 грудня 1993 року Генеральна асамблея ООН ухвалила відзначення дня преси саме третього травня. Ен Купер зауважила також, що публікація десятки найбільших ворогів світової преси щороку приурочується до цієї дати і має на меті виявлення найзначнішіх фактів переслідувань журналістів, тиску на незалежну пресу з метою обмеження її діяльності. Кожний «лауреат» у цьому списку супроводжується короткою довідкою з поясненням причин включення його до цього ганебного переліку.

Вже не один рік згадану топ-десятку ворогів світової преси очолюють – іранський релігійний лідер, аятола Хаманеї, китайський глава держави Цзян Цземінь та кубинський диктатор Фідель Кастро. Ен Купер, зокрема відзначила:

Голос

«Першим цього року у списку є Хаменеї з Ірану. Він був у ньому й минулого року. Ми вважаємо що Хаменеї заслуговує ім’я ворога преси номер один із-за того що він фактично не приховує того, що будь-яка досить чутна реформістська преса має замовкнути». Ен Купер підкреслила також, що Хаменеї закрив низку демократичних видань Ірану, а чимало журналістів з цих засобів інформації потрапили з його легкої руки до іранських в’язниць.

У згаданому списку ворогів світової преси цього разу вперше президент Росії Володимир Путін, вождь колумбійських сепаратистів Карлос Кастаньо, президент Ліберії Чарльз Тейлор і президент Зімбабве Роберт Муґабе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG