Доступність посилання

ТОП новини

Чи вийде у комуністів сформувати новий уряд? Інтерв’ю з політологом Євгеном Петренком


Чи вийде у комуністів сформувати новий уряд? Інтерв’ю з політологом Євгеном Петренком

Київ, 3 травня 2001 - Лідер комуністів Петро Симоненко, виступаючи на першотравневому мітингу, наголосив, що усі нещастя України походять від Леоніда Кучми , Віктора Ющенка та американських товстосумів, які безперестанно опікуються українськими справами. Він привітав присутніх із великою перемогою комуністів - відставкою уряду Ющенка. Петро Симоненко запевнив учасників першотравневої акції, що порятунок Української держави тільки за Комуністичною партією України та іншими організаціями лівого спрямування. Було навіть заявлено, що комуністи розробили програму виживання для України. Що стоїть за цими декларативними заявами , чи у принципі з цього може вийти щось путнє?

Я запросила до розмови київського політолога Євгена Петренка.

Майя Нагорняк:

Доброго ранку, пане Євгене, Вас вітає “Ранкова Свобода”. Першого травня на мітингу лідер комуністів Петро Симоненко заявив про те, що комуністи повністю готові взяти на себе відповідальність за подальшу долю України. Скажіть, чи є у Вас, як у політолога, бодай один відсоток віри, що це буде справді так?

Євген Петренко:

Навпаки, в мене є сто відсотків віри в те, що так не буде. Бо комуністи мали сімдесят років можливість проводити свою політику, і вони нічого не зробили. Нічого не змінилось в їхній діяльності і тоді, коли Радянський Союз зазнав краху. Тому вірити в те, що вони зможуть взяти владу, немає жодних підстав.

Майя Нагорняк: Тобто такі заяви з боку Симоненка залишаються просто як декларації напередодні виборів?

Євген Петренко:

Безумовно. І не більше. В основному, це виправдання тих дій, які комуністи робили упродовж останніх місяців в контексті боротьби Ющенка та Кучми.

Майя Нагорняк:

Петро Симоненко сказав, що в нього є чотири кандидатури на посаду прем’єр-міністра України. Проте, коли я попросила, щоб він назвав хоча б одну таку кандидатуру, пан Симоненко відповів, що зробить це трошки пізніше.

Чи відомі вам ці “чотири” на посаду прем’єра? І загалом, чи вийде у комуністів сформувати новий уряд?

Євген Петренко:

Я думаю, що товариш Симоненко взагалі був скромним. Тому що вождь комуністів колись казав, що кухарки зможуть керувати державою. Тому Симоненко міг би сказати, що кожний комуніст є спроможним очолити уряд. А кажучи серйозно, можливо запропонують Гуренка або Тигипка. Тигипко - близький за духом до комуністів, він є типовим антизахідником попри свої “західні ідеї”. Можна додати Азарова, Семиноженка. Вже чотири. Але від цього не зміниться суть. Реальної кандидатури, яка б могла змінити ситуацію в Україні, у них немає. Кучма поступає алогічно, він часто діє всупереч інтересам України, всупереч навіть своїм об’єктивним стратегічним інтересам.

Він діє рефлекторно, зберігаючи свою владу. Не знаю, які плани зараз у Кучми, чи він розгонить Верховну Раду, чи буде далі дестабілізувати ситуацію.

Майя Нагорняк:

Петро Симоненко категорично заперечив твердження про союз комуністів та олігархів. Чи це позначає, що між ними розгорнеться боротьба “за крісла” в новому уряді?

Євген Петренко:

Петро Симоненко, як В.І. Ленін, який заперечував, що колись брав гроші у Німецькому Генеральному Штабі.

Досить подивитись на результати голосування у Верховній Раді в день зняття уряду. 3в”язок інтересів проявляється не в словах, а в діях. Реальні дії комуністів цілком спрямовані на підтримку інтересів олігархів. Так було і з голосуванням по Потебеньку – комуністи повністю підтримали Кучму і олігархів. Візьмемо ігнорування фактів, викладених у плівках Мельниченка – в цьому питанні комуністи знов підтримали олігархів і Кучму.

Була повністю підтримана лінія президента на політичне, підкреслюю - політичне знищення Ющенка. Ніде Симоненко не показав, що він діє всупереч інтересам Кучми і олігархів.

А походження інтересів комуністів і олігархів – Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG