Доступність посилання

ТОП новини

Зростання економіки без стурктурних змін буде нестійкий – аналіз західних екоспертів


Зростання економіки без стурктурних змін буде нестійкий – аналіз західних екоспертів

Прага, 3 травня 2001 ― Підйом української економіки минулого року відбувся головним чином через поліпшення зовнішнього економічного клімату та за рахунок важкої промисловості, вважають деякі західні експерти. Цим вони фактично погоджуються з критикою на адресу уряду, яку висловлювали опоненти колишнього прем’єр міністра України Віктора Ющенка. Однак вони додають, що уряд робив все від нього залежне для того, щоб пришвидшити ринкові реформи, і що це завдання було нелегким без повної підтримки парламенту.

Коріння багатьох успіхів української економіки за останні 14 місяців є у надзвичайно сприятливому зовнішньоекономічному середовищі, яке, до честі України, їй вдалося використати, вважають експерти дослідницької компанії ПланЕкон, що спеціалізується на постсоціалістичних країнах Європи, Вони відзначають, що минулий рік для української економіки був дійсно найкращим за останнє десятиліття. Зростання валового внутрішнього продукту, що торік склало понад 6%, за перші місяці цього року вже прискорилося до 8%.

Але експерти Планекону зазначають, що головним двигуном економічного пожвавлення було збільшення експорту, в осоновному до Росії, та зростання важкого та енергомісткого індустріального виробництва. Якщо загальні обсяги експорту зросли на майже 26%, то експорт продуктів металургії зріс на понад 32%. А це означає, що структура української економіки мало відрізняється від тієї, що вона успадкувала від радянських часів.

Експерти Планекону висловлюють побоювання, що зростання у таких галузях як металургія та хімічна промисловість, є нестійким. «Багато залежить від того, чи зможе українська економіка в 2001 році підтримати такі ж високі темпи зростання експорту, як торік», мовиться у дослідженні Планекон, присвяченому Україні. Поки що, говорять експерти, попит на українську продукцію в Росії залишається високим, незважаючи на ризик запровадження Росією високих захисних тарифів. Скорочення експорту труб до Росії експрти Планекону вважають незначним, крім того, домовленість про одностороннє скорочення експорту не передбачає механізму відслідковування продажу по мірі його здійснення.

Експрти зазначають, що Україна закінчила минулий рік з великим позитивним сальдо торговельного балансу, в той час як раніше вона мала значний торговельний дефіцит. Разом з тим, експерти підкреслюють, що експортні можливості України поліпшилися не тільки за рахунок Росії та країн-учасниць СНД. На майже 40% зріс експорт до Іспанії, на 33% до Італії, на 31 до Німеччини.

До активу уряду, на думку фахівців Планекону, можна записати і те, що швидкий розвиток економіки не супроводжувався високою інфляцію. Незважаючи на те, що Національний Банк постійно купував тверду валюту на ринку для покриття зовнішніх зобов’язань, кількість готівки в обігу скоротилась, а стабільність гривні допомагала стримувати інфляційні очікування.

Не мали великого впливу на інфляцію і виплати заборгованості по заробіній платні та пенсіях. Зростання реальних зарплат та стабільний рівень безробіття означали, що українські споживачі почували себе минулого року більш впевнено і витрачали більше грошей. Про поліпшення економічного становища населення свідчить той факт, що споживання зросло на 7%.

Щодо перспектив, то фахівці Плаенекону вважають, що за нинішньої політичної кризи наступний уряд зможе щонайбільше підтримати статус кво, що залишає мало надій на стабільність подальшого економічного зростання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG