Доступність посилання

ТОП новини

50 років – то вже пів-століття слова Свободи...


50 років – то вже пів-століття слова Свободи...

Прага, 4 травня 2001 – Сьогодні 50 років радіо Свобода/Вільна Європа. Чеський президент Вацлав Гавел, виступаючи у п’ятницю на урочистостях з цього приводу в празькому офісі радіо Свобода/Вільна Європа, згадав історію і підкреслив, що історія радіо триває, бо ще є чимало ворогів, котрі хочуть затулити рота вільному слову, котре не тільки знімає половину непорозумінь, як казав колись Рене Декарт, але й звільняє світ. Згадаємо трохи історію радівисилань і ми. Точно відомо, що перші передачі “Голосу Америки”, старшого брата радіо “Свобода”, розпочалися у лютневі дні 1942 року… Але згадаймо, насамперед, так би мовити – батьків-засновників.

„Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було - Бог” - добре відомі слова з Євангелія від Іоанна. Ця фраза, у якій міститься одне із перших, а може й найпереше, з тверджень про вищість духу над матерією - може бути своєрідною молитвою працівників радіовисилання Слова на далекі і близькі відстані.

Першою спробою послати Слово по дротові довжиною 8,5 кілометрів була лінія американця Данієля Белла, яка запрацювала 14 лютого 1876 року. Правда, німці стверджують, що перший експеремент у лабораторії провів їхній фізик Філіп Райс 26 жовтня 1861 року. Але це все лабораторні штуки, а Белл здійснив це в реальних масштабах і запатентував свій винахід одразу ж, бо знав що можуть знайтися й хитруни, як це траплялося не раз.

Росіяни, так само як німці з телефоном, стверджують, що Олександр Попов ще у 1895 році провів радіоексперементи але ми так і достеменнно не знаємо, що робив спочатку Попов - радіо чи грозовідмітник. Та й справа у тому, що Марконі, італієць з Болоньї, не тільки організував перший трансатлантичний радіорепортаж але й поставив справу з радіо на широку практичну основу. Це сталося у 1901 році-перші радіоСлова полинули через Атлантичний океан. У червні 1914 року пролунала перша публічна радіопередача у Бельгії. А потім, як прорвало, 2 листопада 1920 року перша комерційна радіостанція у американському Піттсбурзі, а вже у 21 році в Америці було аж сім радіопередавальних центрів і до 1937 року, фактично до впровадження телебачення, кількість радіостанцій у США виросла до 700. Першу радіокорпорацію засновано 1 січня 1922 року - це була БІ-БІ-СІ. З 1935 року, після представлення на радіотехнічній виставці у Берліні, на допомогу радіослову прийшов магнітофон. Звичайно, що він був тоді не таким досконалим, як той що ним користувався нещодавно майор Микола Мельниченко у кабінеті президента Леоніда Кучми. Але факт є факт, техніка фіксування та висилання слова, раз виникнувши, не місці не стояла.

У листопаді 1924 року, заговорила, понесла, оце ж Слово, радіохвилями по українських степах та байраках перша українська радіостанція з Харкова. У лютому 1942 року почалися рідовисилання “Голосу Америки”, офіційного радіомовлення, що репрезентує позицію уряду США, у тому числі й українською мовою.

1 травня 1951 року понесла свої вільне слово на схід Європи з Мюнхена радіостанція Вільна Європа, 1953 року вийшла в ефір її сестра – радіо Свобода. А коли в Україні вже звикли до вільного Слова, яке вигулькувало з радіохвилі, тоді залунало 14 серпня 1954 року, долаючи скрегіт і гуркіт кагебістського глушіння, українське Слово, також вже вільне, з української редакції радіо “Свобода” у Мюнхені. Радіо Ватікан розпочало своє мовлення у 1931 році, а з 1957 року збільшило мовний діапазон в цілодобовому режимі, у тому числі й українською мовою.

“Потепління” після холодної війни покликало радіостанції “Вільна Європа” і “Свобода” у “вирій” до Праги, де українська редакція здійснила перший вихід у ефір 16 березня 1995 року. Ось така історія деяких радіовисилань, котра триває й сьогодні. Дійсно, правду кажуть: слово не горобець - вилетить - не впіймаєш, а як - через радіо - то й поготів...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG