Доступність посилання

ТОП новини

Економічні новини


Економічні новини

Київ, 4 травня 2001 - Президент України Леонід Кучма переконаний, що ситуація в Україні стабільна, незважаючи на відставку Кабінету міністрів. "Нічого не сталося. Це загальна формула: парламент виражає недовіру уряду, уряд іде у відставку", - сказав президент, відзначивши, що при цьому у світі ніколи "не було ажіотажу, не було акцій біля парламенту чи адміністрації президента".

Українська урядова делегація, яка 1-2 травня у Вашингтоні брала участь у роботі українсько-американського Комітету з питань економічного розвитку, підняла питання про визнання України країною з ринковою економікою в антидемпінгових розслідуваннях і надання їй на постійній основі режиму нормальних торгових відносин.

Представники української влади також поінформували представників американського уряду про заходи, проведені Україною з метою вступу України у ВТО, зокрема, спрямованих на захист прав інтелектуальної власності, у тому числі про припинення випуску піратської аудіо- і відеопродукції.

Також обговорювалися питання, пов'язані з діяльністю американських інвесторів в Україні. У цьому питанні сторонам удалося досягти розуміння з більшості проблемних ситуацій.



Українська делегація звернулася до представників американських урядових агентств із проханням розглянути можливість участі Сполучених Штатів у створенні Фонду соціального захисту працівників (закритої наприкінці минулого року за вимогою світового співтовариства) Чорнобильської АЕС.

Сторони також обговорили основні напрямки програми технічної допомоги Сполучених Штатів Україні на 2001 - 2002 рр.

Кабінет Міністрів постановою від 28 квітня за № 412 затвердив порядок реєстрації і переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, й увів новий вид митного збору - за реєстрацію товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності. Відповідно до постанови, за реєстрацію таких товарів на термін 6 місяців стягується збір у розмірі 200 доларів. За реєстрацію товарів, що містять інтелектуальну власність на 12 місяців – 400 доларів. За продовження терміну реєстрації встановлений збір у розмірі 100 доларів. За внесення змін до реєстру товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності - 50 доларів Дія положення не поширюється на товари, що містять об'єкти інтелектуальної власності, які переміщаються через територію України транзитом чи увозяться на митну територію України, або вивозяться з неї фізичними особами для власного користування і не призначені для використання в комерційних цілях.

Офіційний візит президента Туркменистану Сапармурата Ніязова в Україну відбудеться 14-15 травня.

Остаточної домовленості про візит було досягнуто напередодні в ході телефонної розмови президентів двох країн, повідомляє РБК.

Під час візиту Сапармурат Ніязов і Леонід Кучма, як планується, підпишуть низку двосторонніх документів, серед яких основним вважається договір про економічне співробітництво на 10 років і довгострокову угоду про постачання туркменського газу на український ринок.

Відповідно до угоди про постачання газу, як очікується, в Україну щорічно буде відправлятися 50 млрд. кубометрів газу.

У поточному році Україна закуповує ЗО млрд. кубометрів туркменського газу за ціною 40 доларів за тисячу кубометрів, причому половину з цієї суми Україна оплачує валютою, а інші 50% - товарами і послугами.

Президент України Леонід Кучма заявляє, що до 15 травня "обов'язково" назве кандидатуру на посаду прем'єр-міністра України. Про це він заявив журналістам у Симферополі. Відповідаючи на питання про хід консультацій із політичними силами щодо кандидатури на посаду прем'єра, президент сказав: "Процес – на те він і процес, він завжди йде нелегко”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG