Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародне спiвтовариство уже десять рокiв вкладає великих зусиль з метою врегулювання конфлiктiв на територiї колишньої Югославiї


Мiжнародне спiвтовариство уже десять рокiв вкладає великих зусиль з метою врегулювання конфлiктiв на територiї колишньої Югославiї

Бєлград, 8 травня 2001 – Подiї у Боснiї й Герцеговини свiдчать, що там iще дiє отрута шовiнiзму й расизму, пролита режимом Слободана Мiлошевича.

Кiлька тисяч боснiйських сербiв у понедiлок не дозволили розпочати будiвництво мечетi у мiстi Баня Лука, головному мiстi Республiки Сербської. Мечеть пiдiрвано сiм рокiв тому в рамках етнiчної чистки, яку проводили боснiйськi серби. Вони не лише винищували мусульманн, але намагалися стерти слiди їхнього кiлькастолiтнього побуту. Минулої суботи те саме сталося у мiстi Требiнє, що на пiвднi країни. Там серби також зруйнували кiлька мечетей з 16 та 17-го столiття й не допускають мусульманам, щоби їх вiдбудували.

Непорядки в Банялуцi й Требiнє нагадали подiї напередоднi вiйни. Тодi сербськi лiдери також заявляли про неможливiсть мирного спiвжиття з iншими народами. В перших рядах й тодi були учнi середнiх, та навiть початкових шкiл. Ця молодь анi не пам’ятає як виглядала чудова банялуцька мечеть, збудована в 16-му столiттi. Манiфестанти й тодi вигукували гасла на пiдтримку Радовану Караджичу та Сербiї. Й на початку дев’яностих рокiв, зрештою, на метi були, як i цим разом, безпораднi й неозброєнi люди. Органiзатором манiфестацiй була Сербська демократична партiя, заснована Караджичем. Хоча її наразi очолюють iншi люди, її програма, її стратегiя й тактика анiтрохи не змiнилися. Це великосербська расистська полiтика, яка вимагає усi права для сербiв, а до iнших народiв та їхнiх культур ставиться вкрай зневажливо.

Хоча формально називають себе православними християнами, боснiйськi серби не дбають анi про свою Церкву й не додержуються її принципiв. Нагадаємо, що вони ж неподалiк Банялуки, у мiстечку Прнявор сiм рокiв тому пiдiрвали греко-католицьку церкву Преображення Господнього, збудовану в карпатському стилi.

Хоча при владi бiльше немає Мiлошевича й Караджича, їхнi послiдовники не здаються. Мiжнародне спiвтовариство вкладає великих зусиль та сотнi мiльйонiв доларiв для вiдновлення єдиної Боснiї й Герцеговини й вiдбудови усього, що зруйноване у вiйнi. На жаль, шовiнiстична пропаганда Бєлграда, яку проводила сербська культурна елiта, залишила глибокi слiди.

Те, що цими днями вiдбувалося у Банялуцi й Требiнє, окремi оглядачi називають фашизмом. На руїнах десяткiв колишнiх мечетей боснiйськi серби збудували корчми. Отож, не йдеться про боротьбу за права свого народу. Йдеться про позбавлення iнших будь-яких прав.

Щоби зберегти Боснiю й Герцеговину як державу рiвноправних громадян, не вистачає роззброїти нацiональнi армiї. Необхiдно розпочати широкий процес денацифiкацiї, так як це роблено у Нiмеччинi пiсля другої свiтової вiйни, бо полiтика Слободана Мiлошевича не дуже вiдрiзнялася вiд гiтлерiвської. Принаймнi коли йдеться про ставлення до iнших народiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG