Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що його уряд обрав вірний шлях, підтримавши Австрію у ЄС


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що його уряд обрав вірний шлях, підтримавши Австрію у ЄС

Будапешт, 7 травня 2001 ― На думку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана його уряд обрав вірний шлях, підтримавши Австрію в часи її недавнього бойкотування зі сторони Євросоюзу. Ця заява прозвучала наприкінці минулого вікенду на Форумі правлячої партії ФІДЕС «Союзу молодих демократів» у місті Сегаді, куди приїхав австрійський канцлер Вольфганг Шюссель.

Якщо судити з інформаційних повідомлень угорських видань ця заява була не просто знаком уваги на адресу глави віденського уряду В. Шюсселя, який з перших днів утворення кабінету-міністрів зазнав жорстких санкцій європейської унії.

За словами Віктора Орбана, всупереч геополітичним комплікаціям, його уряд підтримує також прагнення балтійських країн Латвії, Литви та Естонії вступити у НАТО. Водночас, продовжив він, потрібно проявити солідарність із італійськими громадянськими партіями і відомим політиком Сільвіо Берлусконі, адже вони «знаходяться під безпрецедентним європейським тиском».

Австрійський канцлер Вольфганг Шюссель щиро подякував ФІДЕС, угорському «Союзу молодих демократів» за те, що у тяжкі для його країни часи, той підтримав офіційний Відень.

Незважаючи на вихідні дні, Віктор Орбан і міністр закордонних справ Угощини Янош Мартоні провели також переговори з іншим почесним гостем форуму правлячої партії у Сегаді Ф.Мартенсом, головою Європейської народної партії.

Після завершення зустрічі на рівні прем’єр-міністрів, В.Шюссель сказав журналістам, що між двома країнами встановилися безхмарні відносини. Австрія розглядає Угорську Республіку, як одну із найпідготовленіших країн-кандидатів і підтримує її прагнення вступити у Європейський Союз.

Як повідомив В. Мартенс він розмовляв із угорським прем’єром про перспективи спільної діяльності. Згідно з очікуваннями, В.Орбан має взяти участь у Геттеборзі у Швеції на зустрічі керівників європейських партій правого політичного спектру і глав урядів, що представляють ці партії у себе на батьківщині, що відбудеться 14 червня поточного року під егідою Європейської народної партії.

Журналісти запитали у В.Мартенса про те, яка роль чекає на інші дві угорські консервативні партії у випадку їхнього вступу у європейський альянс правих партій? За словами його голови, на нових членів поширюється такі самі обов’язки, як і на інші об’єднання. Все залежатиме від того, чи подолають вони «парламентський поріг».

Сегедський гість наголосив на тій обставині, що його організація не співпрацює із радикальними політичними об’єднаннями Європи. Він не висловив особливого задоволення від ймовірної перемоги право-радикалів під керівництвом С. Берлусконі на парламентських виборах в Італії, однак висловився у тому дусі, що всі місцеві політичні партії, що беруть участь у передвиборчій кампанії, будують свою діяльність на конституційній основі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG