Доступність посилання

ТОП новини

Степан Гавриш для Радіо “Свобода”: “Мені стало розуміло, що канадська сторона недостатньо поінформована…”


Степан Гавриш для Радіо “Свобода”: Канада висловила стурбованість тим, що в Україні можуть бути загальмовані реформи у зв’язку із відставкою уряду Ющенка. “Мені стало розуміло, що канадська сторона недостатньо поінформована…”

Київ, 8 травня 2001 - 5 травня закінчилася робоча поїздка заступника голови Верховної Ради України Степана Гавриша до Канади. Ця поїздка відбувалася у рамках українсько-канадського проекту законодавчої та міжурядової співпраці. На думку Степана Гавриша, цей візит до Канади сприяв нала-годженню діалогу у сфері законодавчої роботи між обома країнами. Адже досі ця важлива ніша у міждержавних стосунках була певною мірою незайнятою. І дарма, вва- жає заступник спікера українського парламенту, оскільки потенціал великої української громади Канади необхідно залучати до подальшої побудови двостороннього співробіт- ництва. Окрім цього, під час візиту Степан Гавриш запро- сив канадських українців узяти участь у 3-му Всесвітньому форумі українців, що відбудеться улітку цього року у Києві.

Я запросила заступника Голови Верховної Ради України Степана Гавриша до розмови.

Майя Нагорняк:

“Ваш візит відбувався у рамках українсько-канадського проекту законодавчої та міжурядової співпраці. Що це за проект?”

Степан Гавриш:

“Цей проект триває вже п”ять років. Його сутність полягає в підтримці урядом Канади законодавчого процесу в Україні через роботу експертних груп, до складу яких входять українські та канадські спеціалісти. Групи готують пропозиції для розгляду народними депутатами у парламенті . Надзвичайно важливим є те, що в цих групах беруть участь представники регіональної влади Канади, що дає можливість адаптутавати багато регіональних аспектів до законодавства. Така співпраця принесла багато результатів, оскільки за цей час вдалося розробити немало різних законодавчих пропозицій.

Канадський парламент зацікавлений у такій співпраці, бо в ньому багато етнічних українців, які мають вагому позицію в Канаді. Підтримка української теми була дуже відчутна у перебігу наших діалогів, особливо з сенатором Андрійчук, яка висловилися максимально позитивно відносно того, щоб українська тема стала найбільш актуальною в канадській політиці.

Завдяки такій співпраці ми можемо адаптувати багато нових для нас пропозицій щодо гармонізації українського законодавства зі світовим.

“Група дружби” при Палаті громад між парламентами України і Канади є дуже активною. Туди входять понад два десятки етнічних українців. Взагалі, я вважаю, що завдяки присутності багатьох етнічних українців при владі в Канаді, Україна має більш вагомо використовувати свій вплив на канадську політику.”

Майя Нагорняк:

“Як канадська влада ставиться до останніх політичних подій в Україні?”

Степан Гавриш:

“Я зустрічався з багатьма канадськими політиками. Важливою була зустріч із заступником міністра закордонних справ Канади Джоном Райтом. Ми вели гостру дискусію щодо проведення реформ в Україні. Райт висловив глибоку стурбованість тим, що в Україні можуть бути загальмовані реформи у зв”язку із відставкою уряду Ющенка. Він також висловився за професійне, прозоре розслідування справи Гонгадзе. Мені стало розуміло, що канадська сторона не достатньо поінформована стосовно тих заходів, які відбуваються в Україні. По завершенні дискусії стало зрозуміло, що не тільки Канада, але й інші країни вимагають від України конкретних кроків по шляху запровадження реформ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG