Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль підвищив рівень мутацій


Чорнобиль підвищив рівень мутацій

Прага, 9 травня 2001 — Чорнобиль підвищив рівень мутацій на 600 відсотків — про такі результати дослідження, що їх оприлюднило британське наукове Королівське товариство, повідомляє в середу британський щоденник Ґардіян.

Діти «ліквідаторів», учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, мають у генах усемеро більше мутацій порівняно з тими, чиї батьки не зазнали впливу радіяції — це встановили три групи дослідників із Ізраїлю й України.

Учені двох ізраїльських установ — Інстититуту еволюції й Національного центру контролю раку Купат Холім — та українського Наукового центру радіяційної медицини досліджували дітей батьків, залучених до праць на Чорнобильській АЕС у родинах, де одна дитина була зачата до аварії, а друга після, і порівнювали їх із контрольними групами з радіяційно чистих ре∂іонів.

Спостереження за змінами в ДНК встановили: радіяція зі зруйнованого чорнобильського реактора впливає на сперму батьків і призводить до мутацій у ДНК дітей; збільшення рівня мутацій унаслідок впливу іонізувальної радіяції на батьків «несподівано високе» й «дуже значне», мовиться в дослідженні.

За даними дослідників, навіть низькі дози радіяції спричинюють мутації — а це означає, що й незначний вплив радіяції на праці чи під час медичних процедур може подвоїти рівень мутацій у нащадків.

Уражені діти не мають фізичних вад, бо зміни в ДНК хоч і дуже численні, але невеликі — проте можливі наслідки в перспективі наразі не відомі; в майбутніх поколіннях не виключено підвищення ризику раку чи генетичної нестабільності.

Є й обнадійливе відкриття: рівень мутацій у генах дітей, зачатих через тривалий час після того, як їхні батьки зазнали впливу радіяції, зменшується залежно від того, як довго ці батьки перебували в радіяційно чистому середовищі.

Результати дослідження «заслуговують на серйозну увагу», попереджають учені: вони означають, що чимала частка населення світу, яка працює за наявності радіяції навіть низького рівня, ставить своїх майбутніх дітей під підвищений ризик.

Особливо занепокоїтися мала би ядерна галузь, яка постійно заперечує, що вплив радіяції на працівників може вплинути на ще не зачатих дітей.

Але й загалом для нинішнього світу, де значна частка населення зазнає мутагенного тиску через медичну діягностику, промислові аварії, через свою працю чи життя в екологічно забрудненому середовищі, результати дослідження мають важливе значення, вважають українські й ізраїльські вчені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG