Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Південно-африканська республіка: шляхи до співпраці...


Україна – Південно-африканська республіка: шляхи до співпраці...

Одеса, 10 травня 2001 - В Одесі нині працює почесний консул Південно Африканської республіки -Лариса Поплавська, яка тривалий час очолювали товариство дружби “Україна-ПАР”, а нині призначена на цю вельми відповідальну посаду. З нею я і провів розмову .

Ігор Столяров: Моє перше запитання наступне: які інтереси має Південноафриканська республіка в Одесі?

Лариса Поплавська: Я гадаю, оскільки в Одесі є вільна економічна зона і триває розвиток морських торговельних шляхів,– це є найбільш пріоритетним напрямком Південної Африки, оскільки у них так само існують, у Кейптауні та Дурбані, величезні морські порти. Взаємини з використанням морських шляхів є найбільш перспективними.

Ігор Столяров: На якому рівні є нині відносини між Україною та Південноафриканською республікою? Хотілося б почути Вашу думку з цього приводу.

Лариса Поплавська: Нині стосунки поступово розвиваються. За два роки активізувався такий бізнес, як туризм. Ми очікуємо підвищеного інтересу туристів з України до ПАР та з Південної Африки до України. Цьому сприяє навіть відкриття круїзної лінії на пароплаві “Тарас Шевченко” берегами Ялти, Сочі, Одеси. Мешканці Південної Африки є величезними прихильниками морських круїзів.

Таким чином, ми маємо намір залучати їх і до столиці - Києва, потім до Одеси, в Одесі робити круїз через батумсько-сухумську лінію.

Але, ми не будемо забувати так само про економічні зв”язки. Як ми вже знаємо, велика зацікавленість у ПАР є щодо споживанні каоліну з України, збіжжя, сухого гороху. Надалі сподіваємося, що взаємини будуть розвиватися.

Ігор Столяров: Наскільки я розумію, туризм між Одесою та містами ПАР є недешевим ? Чи зможе так би мовити “середньостатистичний” турист скористатися можливостями цієї поїздки?

Лариса Поплавська: Круїзи в Україні не будуть дорогими для туристів з Південноафриканської республіки. Це приблизно 450 доларів на одного туриста. Що стосується українців, нині ще зарано говорити про туризм як масове явище. Ціни ще є завеликими, бо Південна Африка розташована дуже далеко. Але ми плануємо підписати угоду з фірмою “ЕЛЯЛЬ” в Ізраїлі та з фірмою “АДЖУН” зі Стамбула на ексклюзивне користування квитками до ПАР за цінами від 600 до 650 доларів. Якщо це стане реальністю, тур до ПАР на 10 днів коштуватиме приблизно 1200 – 1300 доларів. Переконана, що чимало людей зголосяться подивитися цю мальовничу країну.

Ігор Столяров: Наскільки я розумію, створення консульства Південно - Африканської республіки в Одесі стало можливим завдяки копіткій праці товариства дружби “ПАР-УКРАЇНА”. Що вдалося цьому товариству зробити, скільки воно існує?

Лариса Поплавська: Товариство дружби “Україна – ПАР” було засноване у 1994 році, коли ми поїхали з чоловіком до цієї країни і закохалися в неї. Оскільки я знаю англійську мову, мені випала честь і очолювати згадане товариство. Минуло, практично, сім років. За цей час ми відправили, працюючи спільно с посольством, приблизно до 100 туристів, провели приблизно шість чи сім бізнес-тур семінарів для керівників портів України, для працівників заводу “КРАЯН”, для банків України, Беларусі та Молдови.

Ми надавали підтримку всім бізнесменам та урядовим делегаціям з ПівденноАфриканської республіки, які мали нагоду завітати до Одеси. До нас зверталося посольство ПАР: ми зустрічали, супроводжували, організовували поїздки у будь- які міста, переговори з бізнесменами України. Все, що ми були спроможні зробити на рівні товариства дружби, ми робили. Величезна праця зроблена за участю приблизно сорока осіб. Були і корпоративні члени товариства – завод “КРАЯН”, турфірма “ДІОЛ”, на певному етапі і Медичний інститут.

Така діяльність була оцінена Урядом Південно-Африканської республіки, і 27 квітня пан Беккі – Президент ПАР – після підписання парламентом країни Указу про призначення почесного консула ПАР в Україні – затвердив мою посаду. Про це було повідомлено 27 квітня, в день незалежності ПАР. Я була представлена у Києві членам уряду України, представникам парламенту.

Ігор Столяров: Якими Ви бачите свої першочергові завдання на цій посаді в Одесі?

Лариса Поплавська: Зрозуміло, що у першу чергу ми будемо сприяти розширенню культурних, економічних зв”язків. Особливу увагу приділятиму, як вже казала, туризму.

Про Україну та її мальовничий південний регіон і нині мало знають у світі.

Ми будемо сприяти і обміну делегаціями, які працюють в сфері культури.

Першочергове завдання – розвиток і активізація співпраці між містами-побратимами - Одесою та Кейптауном. Те, що було задумано шість років тому, до чого ми йшли довгим шляхом, слід реалізувати. В принципі, вже проведено переговори з міським головою Одеси Русланом Боделаном та з мером міста Кейптаун. Ми одержали взаємну згоду на співпрацю, але до цього слід докласти зусилля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG