Доступність посилання

ТОП новини

Старі військові рани ще кровоточать – Франція, Корея


Старі військові рани ще кровоточать – Франція, Корея

Прага, 10 травня 2001 ― У південній Кореї нещодавно пройшли масові демонстрації проти спроб Японії відбілити у шкільних підручниках поведінку своїх солдат під час Другої Світової Війни. А тим часом у Франції спогади старого генерала Алжирської війни потрясли масову свідомість розповідями про злочини французів. Хоча ці війни і завершилися багато десятиліть тому, їхні рани і досі кровоточать.

Нетривкі дружні стосунки, що почали було налагоджуватиися між Південною Кореєю та Японією, опинилися під загрозою через масові протести корейців проти змісту нових японських підручників з історії. Організатори демонстрацій закликають корейців бойкотувати японські продукти та вимагають від уряду Японії вилучити нові шкільні підручники з історії, котрі намагаються відбілити поведінку японців під час окупації Кореї, котра тривала з 1910 по 1945 рік.

В Сеулі школярі разом зі своїми вчителями приєдналися до демонстрацій жінок, котрих японські військові змушували до проституції під час Другої світової війни. Зі свого боку, корейський уряд висловив протест на дипломатичному рівні та сформував спеціальну комісію, яка після вивчення частини японських підручників, рекомендувала вилучити або виправити 35 сторінок. Одночасно корейське міністерство оборони відклало спільні навчання з японськими військовими, заявивши, що спільні навчання мають відбуватися на базі правильного розуміння історії та загальної довіри між двома народами.

Тим часом у Франції визнання старого французького генерала, учасника алжирської війни за незалежність, що тривала з 1954 по 1962 рік, сколихнули масову свідомість жорстокістю злочинів французьких військових. 83-літній французький генерал Поль Оссаресс заявив, що він брав участь у торторуванні та розстрілах під час війни, коли Франція намагалася придушити рух незалежності Алжиру. Президент Франції Жак Шірак заявив, що він був шокований зізнанням старого генерала, і що ніщо не може виправдати такі злочини. Шірак заявив, що генерала Оссаресса має бути позбавлено найвищої нагороди Франції – ордену Почесного Леґіону і закликав міністра оборони Франції вжити щодо Оссаресса інші дисциплінарні заходи.

У своїх мемуарах генерал французької армії розповів не лише про власні злочини в Алжирі, але і про те, що офіційний Париж був добре поінформований про те, чим в Алжирі займаються його війська, яких післали для придушення повстання. В книзі опального генерала мовиться, що дії спеціального військового підрозділу, яким він командував, були схвалені Франсуа Міттераном, котрий пізніше став президентом Франції.

Незважаючи на шокову реакцію, що ці нові звинувачення викликали у керівництва Франції, вони не були чимось новим. Раніше про це написав британський історик, про французькі злочини, звичайно, добре знали і пам’ятали у самому Алжирі та в інших арабських країнах. Однак, подібно до Японії, у Франції впродовж десятиліть уникають говорити про військові злочини своєї армії та про державну політику, яка уможливила їх. Більше того, французький парламент у 1968 році видав амністію всім, кого могли звинуватити у військових злочинах в Алжирі. Однак замовчування чи не визнання ганебних фактів національної історії не може вбити пам’ять про злочини ні в тих, супроти кого вони були здійснені, ні у самих злочинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG