Доступність посилання

ТОП новини

Литовський письменник-"НАТОскептик"


Литовський письменник-''НАТОскептик''

Вільнюс, 11 травня 2001 — Письменник і політичний оглядач Річардас Гавяліс заявляє: "віра, що в 2002 році Литву буде прийнято в НАТО, є нічим не обгрунтованою ілюзією".

Отаке ставлення висловлено в статті Гавяліса під назвою "Намагання, котрі не стають дійсністтю". Статтю опубліковано в п'ятницю в щотижневому журналі "Veidas" ("Обличчя").

На думку Гавяліса, вже давно не відбувається жодної дискусії з питання термінового вступу в НАТО. Не наводиться жодних аргументів для обгрунтовання такого вступу. Просто одноманітно діє пропагандистська машина, яка намагається литовському народові накинути приблизно отакі три речі.

По-перше, терміновий вступ Литви в НАТО є незаперечним благом, яке брати під сумнів може лише заплішений дурень чи російський агент. По-друге, геніальні потуги литовських військових і дипломатичних бюрократів вже привели Литву на самий поріг НАТО, залишилося лише його переступити. По-третє, всі суперечники прйняття країн Балтії в НАТО навесні 2002 року ганебно відступають, всі прихильники прийняття одержують перемогу.

Останні два пункти є лише досить наївною міфологією. Оце стверджують, за словами литовського письменника і політичного оглядача, аналітичні і стратегічні коментатори світу. Особливо песимістичною щодо питання експансії НАТО є консервативна права преса США і центри стратегічних дослідженнь. В разі прийняття країн Балтії НАТО з першого дня опиниться в конфронтації з Росією. Американці територію країн Балтії не захищатимуть. Європейці також не збираються окопуватися в неіснуючих литовських оборонних спорудженнях, їх більше цікавять російський газ і нафта. В розширенні НАТО на балтійський регіон не зацікавлені й великі виробники озброєння. Їх набагато більше приваблює проголошена президентом Бушем програма ракетного щита США. Теперішній президент США схильний дбати про оборону самих США і якомога менше проявляти себе за океаном.

Словом, ніхто не горить ентузіазмом приймати країни Балтії в НАТО. Наймовірніше, що і США, і Росія дедалі займатимуться непримиримою риторикою з приводу розширювання НАТО. Але погодження мабуть відбудеться в іншій сфері. Намагатимуться, щоби Росія категорично не заперечувала би проекти ракетного щита США, а навзамін стриманості Росії буде запропоновано припинити розширювання НАТО. Отаке припущення висловлює письменник і оглядач Річардас Гавяліс в статті в популярному журналі "Veidas" ("Обличчя").

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG