Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі обговорюють новий сценарій розширення Європейського Союзу


У Польщі обговорюють новий сценарій розширення Європейського Союзу

Варшава, 10 травня 2001 ― Уже напевно відомо, що рішення у справі розширення Євросоюзу будуть схвалені лише у другій половині 2003 року, а вступ перших кандидатів не буде можливим до початку 2005 року.

Для Польщі – це добре, і погано, бо по-перше, польські рільники будуть мати час підтягнутися до рівня Угорщини, Словенії та Естонії, провівши фундаментальні реформи спільної рільничої політики. Водночас, спізнення процесу інтеграції багато перекреслює у польських плана.

Одначе, у Польщі позитивно сприйнято висловлювання німецькою сторони про те, що «мале розширення ЄС», тобто прийняття спочатку Словенії, Угорщини та Естонії, а вже потім Польщі, не є вигідне для усієї «п’ятнадцятки».

Польща, як стверджує німецька сторона, мусить бути у першій групі претендентів, а вимоги Угорщини, Словенії та Естонії спочатку прийняти їхні держави, а потім – Польщу, не видаються Німеччині можливими.

Попри підтримку німців, поляки все ж розуміють, що форсувати вступ Польщі у ЄС Німеччина буде, але не за всяку ціну. Насамперед, не дійде до компромісів, так, як хотіла б Польща у справі питання про право іноземців купувати польську землю. Поляки мусять, мабуть, прийняти те, що перехідний період у наданні права іноземцям на закупівлю польських земельних ділянок, може дорівнювати перехідному періододу на право поляків легально працювати у країнах «п’ятнадцятки».

ЄС також не погодиться, судячи з висловлювання сторін, доплачувати польським рільникам ще до того, ніж розширення Євросоюзу стане фактом.

Словом, у Польщі обговорюють нині новий сценарій розширення Євросоюзу, який запропонували німці і який можна висловити формулою - «один плюс дев’ять, мінус ікс». Один – це Польща, дев’ять – всі інші країни-кандидати, ікс – це та країна, яка з причин кризи політичної чи економічної в ЄС прийнята не буде.

Не можна сказати, що Польща захоплена таким станом речей і таким сценарієм. У Польщі схильні вважати, що процес інтеграції спізнюється, хоча німці стверджують, що для такої думки немає жодних підстав.

Врешті-решт, нова формула розширення Євросоюзу, запропонована німцями розвіяла побоювання, які вже починали поширюватися про те, що своєю убогістю Польща може завдати завеликих клопотів країнам «п’ятнадцятки» і що, можливо, Польщу треба приймати у наступній хвилі. Це побоювання розвіялося, але деякі розчарування від нього залишилося. Всетаки, поляки розраховували вже у 2003 році, або, принаймні, у 2004 вже бути у спільному європейському домі. Нині ця перспектива відійшла на ще дальший план.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG